Mehhiko senaator: kui Trump saab presidendiks, peab Mehhiko USA-lt maa tagasi nõudma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armando Rios Piter
Armando Rios Piter Foto: Wikipedia.org

Mehhiko Demokraatliku Revolutsiooni partei liige, senaator Armando Rios Piter tahab oma riiki ja mehhiklasi USA ja Donald Trumpi eest kaitsta.

Rios Piteri sõnul tuleb Mehhikol üle vaadata kunagi USAga sõlmitud lepingud, ka 1848. aastast pärit Guadalupe Hidalgo leping, mille kohaselt loovutas Mehhiko poole oma territooriumist USA-le, edastab The Independent.

Pärast Mehhiko-USA sõja ( 1846 – 1848) lõppu pidi  kaotajaks osutunud Mehhiko andma USA-le suure osa oma territooriumist, mis tänapäeval on California, Nevada, Utah, enamik Arizonast, pool New Mexicost, veerand Coloradost ja väike lõik Wyomingist.

1845. aastal annekteeris USA Texase, mida Mehhiko pidas samuti enda omaks.

Mehhiklasest senaatori arvates tuleb hakata maad tagasi nõudma kui vabariiklasest kandidaadist Donald Trumpist saab tõesti USA president ja ta tahab rajada USA-Mehhiko piirile sisserändajate tõkestamiseks kaitsemüüri, mille peaks Mehhiko kinni maksma.

Senaatori teatel tuleks Mehhikol vaadata üle oma seadusandlus ja võimalused, kuidas Trumpile vastu astuda ja end tema võimalike ettevõtmiste eest kaitsta, sest kui Mehhiko peab piirimüüri kinni maksma, siis oleks see Mehhiko majandusele kurnav.

«Juhul kui välisriik läheb meie kodanike vara kallale, nagu Donald Trump ähvardab, siis peaks Mehhiko valitsus konfiskeerima Mehhiko territooriumil elavatele välismaalastele kuuluva vara,» lausus Piter.

Trump on pidanud palju kõnesid Mehhikost ja Kesk-Ameerikast pärit migrantide teemal, lubades rajada piirimüüri, mis sisserändajaid takistab ja samas saata USAst välja seal olevad 11 miljonit illegaalset  sisserändajat.

Rios Piter lisas, et 1848. aastal Mehhiko ja USA vahel sõlmitud leping tuleb tühistada ja maaomandi kuuluvus kahe riigi esindajate juuresolekul üle vaadata.

«Oleme faasis, kus heanaaberlikud suhted peavad olema esikohal. Oleme naabrid, partnerid ja sõbrad, kuid Donald Trump üritab kõik ära rikkuda. Selle tõttu on Mehhikol õigus end kaitsta,» lisas senaator.

Donald Trump külastas augusti lõpul Mehhikot, kuid seal ei oodanud teda ees just kõige soojem vastuvõtt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles