Islamiriik avaldas rootsikeelese propagandavideo, milles otsitakse rootslaste seast võitlejaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müürile joonistatud Islamiriigi lipp
Müürile joonistatud Islamiriigi lipp Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik avaldas sotsiaalmeedias uue, seekord rootsikeelse propagandavideo, mille abil otsitakse Rootsist oma ridadesse uusi võitlejaid.

Aftonbladeti teatel on videol kuulda küsimust: «Rootsi, kas oled valmis?» ja näha džihadiste lahingut pidamas.

Videol on näha Rootsist pärit võitlejaid, kes on läinud Süüriasse ja Iraaki Islamiriigi juurde, kaasa arvatud Omar Shahade ja Taha Shade, kes hukkusid paar aastat tagasi. Neid kahte meest on näha relvi laadimas ja naermas, et nad kavatsevad korraldada tapatalgu.

Rootsi meedia teatel hukkus Göteborgist pärit Taha Shade 2014. aastal plahvatuses, teine Göteborgi mees Omar Shahade sai surma 2013. aastal Aleppos Süüria armeega peetud lahingus.

Videol astub üles ka Abdul Ghameed Abbas, kes oli üks esimesi Rootsist Islamiriigi juurde suundunuid. Ka Abu Bakr nime kasutanud mees hukkus 2014. aasta sügisel Iraagis.

Abu Bakr sõnab videol rootsi keeles, et Rootsis olijatel tuleks häbeneda, kuid kellele need sõnad on suunatud, ei ole teada.

Videol on mitmeid lahingustseene ja võitlejate lahingueelset ettevalmistust, ühes kohas on kuulda, kuidas keegi hüüab rootsi keeles, et teda on tulistatud.

Rootsi analüütikute teatel on selle video üheks kaasloojaks samuti Göteborgist pärit Michael Skråmo, kes kasutab Islamiriigi võitlejana nime Abu Ibrahim Al Swedi.

Islami usu omaks võtnud Skråmo reisis koos naise ja nelja lapsega Rootsist Süüriasse 2014. aasta augustis ja praegustel andmetel elab ta Raqqas.

Skråmo varasemast elust on teada, et pärast kokaks õppimist läks ta 2005. aastal Egiptusse õppima araabia keelt, islamit ja koraani.

«Ühel päeval ta tuli koju ja teatas, et temast on saanud moslem. Arvasime, et see on lihtsalt lühikest aega kestev huvi, sest noored uurivad maailma ja tahavad kõike proovida, kuid nüüd on näha, et tal oli tõsi taga,» teatas Skråmo pereliige paar aastat tagasi.

Enne Süüriasse minekut reisis rootslane Egiptuses ja Euroopas, levitades nii islami usku kui propageerides Islamiriiki.

Statistika andmetel on Rootsist läinud Süüriasse ja Iraaki vähemalt 299 Rootsi kodakondsusega isikut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles