Uuring: Zika võib levida ka pisarate kaudu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putukatõrje möödunud nädalal Singapuris, kus praeguseks on avastatud 82 Zika juhtumit.
Putukatõrje möödunud nädalal Singapuris, kus praeguseks on avastatud 82 Zika juhtumit. Foto: SCANPIX

Zika viirus võib elada isegi silmades, ütlesid teadlased täna seoses uuringuga, milles üritati tuvastada, kuidas mõningatel viirusesse nakatunud inimestel arenevad välja silmahaigused, mis mõnel juhul päädivad pimedaks jäämisega.

«Silm võib olla Zika viiruse reservuaariks,» sõnas Washingtoni St. Louis' meditsiini kõrgkooli professor Michael Diamond, kes oli üks uuringu koostajatest.

Teadlased uurisid Zika viirust loodete, vastsündinute ning hiirte silmades.

«Me peame välja selgitama, kas Zikasse nakatunud inimestel on nakkuslik viirus silmades ja kui kaua see püsib,» lisas ta, väites, et patsiendid võivad levitada nakkust ka pisaratega.

Kolmandikul Zikasse emaüsas nakatunud imikutest on silmahaigused, nagu silmanärvi põletik, kahjustada saanud võrkkest või nad on pimedad. Täiskasvanutel võib Zika põhjustada silma sidekesta või soonkesta põletikku.

Pärast hiirte nakatamist Zikasse avastasid arstid nende silmades viiruse seitse päeva hiljem. 28 päeva pärast nakatamist avastati nende pisaratest viiruse geneetilist materjali, kuid mitte viirust ennast.

«Kuigi me ei leidnud elusviirust hiirte pisarates, ei pruugi see tähendada, et see poleks nakkav inimeste puhul,» ütles uuringu üks koostajatest Jonathan Miner. «Võib olla periood, mil pisarad on äärmiselt nakkavad ja inimesed, kes puutuvad sellega kokku, võivad seda levitada,» ütles ta.

Uuring avaldati teadusajakirjas Cell Reports.

Peamiselt troopiliste sääskede hammustuste teel levivale Zika viirusele puudub vaktsiin või ravi. Enamikel juhtudel on viiruse sümptomid leebed - lööve, liigesevalu või palavik. Kõige tõsisem Zika viirusega seostatud haigus on mikrotsefaalia ehk imikute aju alaareng.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles