Iga kümnes täiskasvanu on ülekaaluline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline noor.
Ülekaaluline noor. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ja USA teadlaste uuring näitab, et maailma iga kümnes täiskasvanu on ülekaaluline.

The Lancet meditsiiniajakirjas avaldatud uuringu viisid läbi Harvardi ja Londoni Imperial Colleg’i uurimisrühmad. Uuring põhines kehamassiindeksil (KMI), kolesteroolitasemel ja kõrgel vererõhul ajavahemikus 1980-2008, vahendab BBC.

Vererõhk ja kolesteroolitase langesid mitmes arenenud riigis, samas ülekaalulisus kasvas üle maailma.

2008. aastal olid maailmas ülekaalulised 9,8 protsenti meestest ja 13,8 protsenti naistest. Nende KMi oli üle 30 kg/m2 kohta.

1980. aastal oli ülekaalulisi vastavalt 4,8 protsenti meeste ja 7,9 protsenti naiste hulgas.

KMI arvutatakse jagades inimese kehakaal kilogrammides pikkuse ruuduga meetrites. Tervislikuks kehamassiindeksiks loetakse 18,5-25. Üle 25 on inimene ülekaaluline, üle 30 juba tugevalt ülekaaluline.

Kõige enam ülekaalulised on Vaikse ookeani saarestike rahvad. Nende keskmine KMI on 34-35 kg/m2 kohta.

Uuringus selgus, et KMI tõusis enam kõrgema keskmise sissetulekutega riikides.

Enim tõusis KMI uuringu vahemikus USAs. Naiste hulgas näitas teist suuremat tõusutrendi näitas Uus-Meremaa ning kolmandat Austraalia. Meeste hulgas oli teise KMI tõusuga esindatud Suurbritannia ning kolmandaga Austraalia.

Osad riigid suutsid KMi tõusule aga piiri panna. KMI pole naiste hulgas peaaegu üldse tõusnud Belgias, Soomes, Prantsusmaal, Itaalias ja Šveitsis. Meeste hulgas tõusis KMI minimaalselt Itaalias ja Šveitsis.

Vererõhk langes keskmiselt üle maailma, kuid kõrgeima keskmise vererõhuga peavad inimesed toime tulema Baltimaades ning Ida- ja Lääne-Aafrika riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles