Põhja-Korea tegi tõenäoliselt tuumakatsetuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdur vaatab uudiseid põhjanaabri võimaliku tuumakatsetuse kohta.
Lõuna-Korea sõdur vaatab uudiseid põhjanaabri võimaliku tuumakatsetuse kohta. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Koreas registreeriti reede hommikul 5,3 magnituudine maavärin, mis kõige tõenäolisemalt oli tuumakatsetus, vahendasid uudisteagentuurid AFP ja Reuters Lõuna-Korea meteoroloogiaagentuuri teadet.

Tõuge registreeriti Põhja-Koreas Pyunggye-ri piirkonnas, kus viidi läbi tuumakatsetus ka jaanuaris.

USA geoloogiateenisus (USGS) kinnitas, et piirkonnas on aset leidnud "võimalik plahvatus".

"Tuvastatud on võimalik plahvatus piirkonnas, kus Põhja-Korea on varem tuumakatsetusi läbi viinud. Kui tegemist oli tõepoolest plahvatusega, siis ei saa USGS kindlaks teha, millist tüüpi plahvatusega oli tegemist," kirjutati teenistuse teadaandes.

Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga korraldas erakorralise pressikonverentsi, millel kinnitas, et valitsus tegutseb aktiivselt lisainformatsiooni hankimiseks.

"Me arvame, et maavärin leidis aset, sest Põhja-Korea tegi tuumakatsetuse," ütles Suga.

Jaapani rahvusringhääling teavitas, et kaitseministeerium valmistub lennukite väljasaatmiseks, mis teevad kindlaks, kas on märke radiatsioonist.

Välisminister Fumio Kishida lubas, et kui tuumakatsetus kinnitust leiab, siis pöördub Jaapan viivitamatult ÜRO Julgeolekunõukogu poole ja esitab jõulise protesti Põhja-Korea tegevuse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles