Põhja-Korea ülistas edukat tuumakatsetust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea võimud ülistasid täna edukat tuumakatsetust ja teatasid, et katsetusel leidis kinnitust riigi võime paigaldada raketile tuumalõhkepea, vahendas riigitelevisioon.

«Meie tuumateadlased korraldasid uue tuumalõhkepea katsetuse riigi põhjapoolsel tuumapolügoonil,» teatas telediktor.

«Meie...partei saatis tuumateadlastele õnnitlussõnumi ...eduka tuumalõhkepea katseplahvatuse läbiviimise eest,» lisas ta.

Diktori sõnul tuumakatsetus radioaktiivset leket ega kahjuliku keskkonnamõju kaasa ei toonud.

«Tuumakatsetus kinnitas viimaks... tuumalõhkepea struktuuri ja spetsiifilisi omadusi, mis on standardiseeritud strateegilistele ballistilistele rakettidele paigaldamiseks,» teatas ametlik uudisteagentuur KCNA.

Eksperdid on varem öelnud, et Põhja-Koreal tõenäoliselt puudub võime paigaldada raketile tuumalõhkepea.

Põhja-Korea reedene viies tuumakatsetus oli seni võimsaim.

Seismoloogid registreerisid reedel Põhja-Koreas Pyunggye-ri tuumapolügooni lähistel maavärina, mille tugevuseks mõõdeti 5,3 magnituudi.

«Me usume, et see oli tuumakatsetus. Üritame välja selgitada, kas see oli edukas. Plahvatuse võimsus vastas 10 kilotonnile,» ütles Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja ajakirjanikele.

Pyongyang on korraldanud alates 2006. aastast rahvusvahelise kogukonna tahet ning ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone trotsides viis tuumakatsetust. Eelmise aatompommikatsetuse korraldas kommunistlik riik 6. jaanuaril.

Põhja-Korea on korraldanud tänavu ridamisi raketikatsetusi. Kahe nädala eest korraldas Pyongyang allveelaeval baseeruva ballistilise raketi katsetuse. Riigijuht Kim Jong-un ütles katsetuse järel, et USA mandriosa on nüüd Põhja-Korea löögiulatuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles