Itaalia maavärin kergitas Apenniine nelja sentimeetri võrra

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärinas kannatada saanud Amatrice
Maavärinas kannatada saanud Amatrice Foto: SCANPIX

Seismoloogide teatel kergitas Kesk-Itaaliat tabanud maavärin Apenniini mäestiku mõnd piirkonda nelja sentimeetri võrra ja deformeeris jäädavalt maakoort.

24. augusti maavärina, mille magnituud oli 6,2, epitsenter asus Umbrias Accumolis, kuid selles piirkonnas said veel paljud asulad kas rohkem või vähem kannatada. Ametlikel andmetel hukkus maavärinas ligi 300 inimest ja umbes 3000 jäi kodutuks, edastab The Independent.

Itaalia geofüüsika ja vulkanoloogia instituudi teatel näitasid maavärina järgsed satelliitpildid ja GPS, et maavärinapiirkonna ala on jäädavalt muutunud.

Seismoloogide sõnul tekitas mäe kerkimise selle all olevate tektooniliste plaatide liikumine üksteise vastu ja peale. Aadria mere tektooniline plaat liikus maavärina tõttu Euraasia tektoonilise plaadi alla.

«Maavärin lõhkus varasema tektoonilise struktuuri, tekitades uue murranguala, mille pikkus on üle 18 kilomeetri ja mis on 50-kraadise nurga all, kulgedes loodest kagusse. Apenniinide mäestiku osa alasid kerkis 3 – 4 sentimeetrit,» teatasid geoloogid.

Apenniinid kulgevad Itaalias 1000 kilomeetri ulatuses, puutudes põhjas kokku Alpidega ja ulatudes Itaalia lõunaossa Reggio di Calabriasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles