JPMorgan Madoffi pärast plindris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Madoff New Yorgis.
Bernie Madoff New Yorgis. Foto: AFP / Scanpix

JPMorgan Chase tõmbas süüdimõistetud kelmi Bernard Madoffiga seotud riskifondidest välja ligikaudu 250 miljonit dollarit – kuu aega pärast seda, kui üks fondidest ähvardas JPMorgani töötajat «Colombia sõprade» külaskäiguga, selgub USA pankrotikohtu dokumendist.

Pankrotihaldur Irvin Picard, kes Madoffi Ponzi skeemi ohvritele raha tagasi üritab võidelda, nõuab JPMorganilt nüüd kohtu kaudu 6,4 miljardit dollarit selle eest, et pank ignoreeris korduvalt hoiatavaid märke kuni skeemi dramaatilise kokkuvarisemiseni 2008. aasta detsembris.

Picard väidab, et kuigi JPMorgani töötajad olid sisimas sügavalt häiritud sellest, kuidas Madoff järjepidevalt keskmisest kõrgemaid tootlusi maksis, hakkas pank alles 2008. aasta septembris võtma tagasi oma investeeringuid fondidest, mille kaudu raha petturi skeemidesse suunati.

Ning see sündis pärast ühe JPMorgani töötaja «murettekitavat vestlust» Šveitsi firma Aurelia Finance’iga, mis oli pangalt Madoffiga seotud finantstooteid ostnud ja tegeles nende müügiga. Aurelia Finance väljendas nördimust JPMorgani plaanide üle raha fondist välja tõmmata.

Aurelia Finance’i esindajad olid JPMorgani plaanide vastu. Kahel korral vestluse käigus ähvardasid nad panga töötajat, viidates «sõpradele Colombiast», kes võivad «palju pahandust tekitada» ja selgitades talle, et «me teame, kust sind leida», seisab kohtudokumendis.

JPMorgan teatas ähvardustest Briti politseisse, kartes, et Madoffi operatsioonidesse oli segatud «Colombia narkoraha», ütles Picard.

Picardi kinnitusel oli JPMorgan üle 20 aasta Madoffi peamine pank USAs ning paiknes otse mehe keeruka Ponzi skeemi «keskmes».

Halduri sõnutsi oli Madoffi arvete haldamisega otseselt seotud vähemalt 19 panga töötajat.

Hagis väidetakse, et JPMorgani pankurid olid juba vähemalt 2006. aasta veebruarist alates Madoffi investeerimisstrateegia suhtes skeptiliselt häälestatud ega suutnud sellest tegelikult aru saada.

Pärast ühte kohtumist Madoffiga seotud fondi Fairfield Greenwichiga ei saanud üks JPMorgani töötaja ikkagi aru, kuidas Madoff võis 2002. aastal investoritele viis kuud 6 protsenti maksta, kui S&P 100 indeks oli all 30 protsenti.

Fairfieldi kauplemisstrateegia koopiat talle ei antud. Hiljem avastas ta, et sama tõrksad olid informatsiooniga ka teised fondid.

Kuna mitmed fondid oma strateegiat puudutavaid dokumente näitamast keeldusid, küsis üks JPMorgani töötaja, kas nendega üldse tohiks äri ajada. Sellele vaatamata lõi pank samal ajal 65 miljoni dollari väärtuses «Madoffi väärtpabereid».

JPMorgan ütles, et kaebused on «alusetud ning on ehitatud moonutatud faktidele ja väänatud seadustele».

Kõnealuste investeeringutega tuttavate allikate sõnutsi tõmbas pank küll osa raha enne skeemi kokkuvarisemist välja, kuid kümned miljonid dollarid olevat siiski veel mängus olnud.

«JPMorgan kavatseb end nende alusetute süüdistuste vastu tarmukalt kaitsta,» seisab JPMorgani pressiteates.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles