Saudi Araabias algas moslemite palverännak

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Meka Suure mošee kompleksile, kus keskel asub Kaaba kivi, mille poole palvetavad kõik maailma moslemid.
Vaade Meka Suure mošee kompleksile, kus keskel asub Kaaba kivi, mille poole palvetavad kõik maailma moslemid. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/Scanpix

Saudi Araabia pühapaikades algas täna moslemite iga-aastane palverännak, millest võtab tänavu osa üle pooleteise miljoni uskliku.

Saudi ajakirjanduse teatel osaleb tänavusel hadžil üle 1,4 miljoni palveränduri välismaalt ning umbes 100 000 saudi.

Ametlikult täna algava hadži esimese riituse raames kõnnivad Kaaba ümber terve ööpäeva miljonid moslemid.

FOTO: AFP/Scanpix
FOTO: AFP/Scanpix Foto: AHMAD GHARABLI/AFP

Suurmošee sissepääsude juures juhivad Saudi politseinikud rahvamassi liiklust.

Palvuse ajaks suletakse ligipääs Kaabale ning selle ümber kõndimine peatatakse ülerahvastamise ja ohtlike olukordade vältimiseks.

Mullu septembris kukkus tugeva tuule tõttu 1350 tonni kaaluv kraana peale Suurele mošeele. Kraana purustas mošee, mille betoontükid kukkusid usklikele kaela.

Hiljem, 24. septembril hukkus hadži palverännaku ajal rüsinas rohkem kuni 2400 inimest.

Tänavusel hadžil rakendavad võimud täiendavaid turvameetmeid.

Tegemist on esimese korraga kolmekümne aasta jooksul, kui palverännakust ei võta osa Iraani usklikud.

Iraan süüdistab Saudi Araabiat julgeolekuohtude eiramises

Iraani hadžiorganisatsiooni juht süüdistas eile Saudi Araabiat iraanlaste palverännakule mineku takistamises ja väitis, et eelmise aasta ohvriterohkest rüselusest hoolimata ei soovi saudid turvameetmeid arutada.

Tänavu jäävad iga-aastasest palverännakust Mekasse kõrvale kümned tuhanded iraanlased, kes selles harilikult osalevad.

«Kuidas te kutsute kohale 1,5 miljonit palverändurit ega luba endale isegi julgeolekumeetmetele mõtlemist?» päris Iraani hadžiorganisatsiooni juht Said Ohadi.

Eelmisel aastal hukkus AFP andmetel hadžis rüsinas üle 2300 uskliku, kellest 464 olid iraanlased. Teherani väitel on ohvreid 7000, Saudi Araabia räägib aga vaid 769 hukkunust ega ole nõustunud uurmistulemusi avaldama.

Ohadi ütles, et eelmise aasta läbirääkimised saudidega hadži turvameetmete üle taandusid koraanivärsile, milles öeldakse, et iga inimene, kes Saudi Araabiasse siseneb, on täielikult kaitstud.

Saudi Araabia annab palveränduritele ID-käevõrud

Ühe täiendava turvameetmena on Saudi Araabia hakanud väljastama hadžil osalejatele ID-käevõrusid. Käevõrud peaksid palveränduritele kindlust andma, kuid nende jagamine pole olnud kaugeltki süstemaatiline.

Saudi Araabia on teatanud, et eelmise aasta ohvriterohket rüselust uuritakse, kuid tulemusi ei ole seni avaldatud.

Ametnike avaldustest ja riigimeediast selgub, et ülerahvastatuse vältimiseks on tehtud palverännaku korraldusse mõningaid muudatusi.

FOTO: AFP/Scanpix
FOTO: AFP/Scanpix Foto: AHMAD GHARABLI/AFP

Eelmisel aastal väljendasid mitme välisriigi esindajad pahameelt probleemide pärast ohvrite tuvastamisega.

Nüüd saab palverändur käevõru, millel on nutitelefoniga loetav kood. See annab teada omaniku isiku, rahvuse ja elukoha Mekas.

Palverännuministeeriumi asesekretär Issa Rawas ütles, et välismaalase puhul lisanduvad isikuandmetele palveränduri delegatsiooni kontaktandmed ja viisaandmed. «Meie eesmärk on varustada käevõruga kõik välismaa palverändurid, keda on oodata üle 1,4 miljoni,» ütles ta.

Rawas ei täpsustanud, kui palju käevõrusid seni on välja jagatud. Käevõru maksab kaks riaali (53 senti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles