Galerii: Saudi-Araabias jätkub moslemite palverännak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saudi Araabia pühapaikades algas eile moslemite iga-aastane palverännak, millest võtab tänavu osa üle pooleteise miljoni uskliku.

Moslemid usuvad, et käivad hadžil läbi prohvetite Aabrahami, Ismaeli ja Muhamedi teekonna.

Hadži avapäev on usklike jaoks traditsiooniliselt võimalus lasta oma loomadel juua ja veevarusid koguda. Täna suundusid nad Minast paari kilomeetri kaugusele Arafati mäele, et palvetada ja koraani lugeda. Päikesetõusul kogunes mäele ja seda ümbritsevale tasandikule 15 kilomeetri kaugusel Mekast üle 1,8 miljoni uskliku.

Traditsiooniline saatana kividega loopimise rituaal viiakse läbi homme.

Laagripaigana kasutavad palverändurid Minat, kuhu püstitatud tulekindlad telgid on suutelised majutama 2,6 miljonit palverändurit.

Saudi ajakirjanduse teatel osaleb tänavusel hadžil üle 1,4 miljoni palveränduri välismaalt ning umbes 100 000 saudi.

Tänavusel hadžil rakendavad võimud täiendavaid turvameetmeid. Eelmisel aastal tallati palverännakul puhkenud rüsinas surnuks vähemalt 2297 inimest.

Selle aasta hadžilt jäävad eemale Iraani palverändurid. Aasta algul diplomaatilised suhted katkestanud Iraan ja Saudi Araabia ei suutnud kokkuleppele jõuda hadžit puudutavates logistika- ja julgeolekuküsimustes.

Palverändurid sooritasid varem sel nädalal Mekas ja selle Suures mošees ettevalmistavaid rituaale. Eile liikusid palverändurid 40-kraadist palavust trotsides Minasse, paljud kasutasid selleks busse.

Palverändurid astuvad prohvet Muhamedi jälgedes, kes sooritas samad rituaalid umbes 1400 aastat tagasi.

"See on kirjeldamatu tunne. Selle mõistmiseks peate seda kogema. See on minu kuues hadž ja ma ei suuda endiselt väljendada, kui hea meel mul on jälle Mekas olla," ütles Egiptusest pärit Hassan Mohammed.

Hadž on üks islami viies sambast, mille kõik teovõimelised moslemid peaksid elu jooksul vähemalt korra läbi tegema.

Eelmise aasta 24. septembril puhkes Minas rüselus Jamarati sillale saatana kividega loopimise rituaalile suundunud palverändurite seas. Ametlikel andmetel hukkus 769 palverändurit, ent 30 riigi ametnike edastatud andmete kohaselt oli surnuid vähemalt 2297. Hukkunuist 464 olid iraanlased.

Välisriigid kurtsid toona probleemide üle hukkunute tuvastamisel.

Tänavu on ametnikud jaganud palveränduritele ID-käevõrusid, mis salvestavad digitaalselt nende isikuandmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles