Kariibidel on kookosed otsakorral

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge liiv ja kookospalmid Maria la Gorda rannas Kuubal.
Valge liiv ja kookospalmid Maria la Gorda rannas Kuubal. Foto: Sergi Reboredo/Sipa USA/Scanpix

Kookoste tarbimine ei ole kunagi varem olnud nii suur kui praegu. Just kookosepiima paneb Starbucks oma latte sisse, Rihanna reklaamib kookose mahla kui trendikat spordijooki ja kookoseõli hind on möödunud aastaga tõusnud rohkem kui viiskümmend protsenti, kirjutab Independent.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni sõnul on aga Kariibi mere saartel asuvad istandused alates 1994. aastast ligi 17 protsenti vähenenud. Põhjuseks nii tormid, põuad kui haigused, peale mida pole aga kasvatajad uute puude istutamisse investeerinud ega põllumaad väetanud.

«Võib põhimõtteliselt öelda, et Kariibidel on kookosed otsa lõppemas,» ütles Compton Paul Trinidadis baseeruvast Kariibide Põllumajanduslikust uurimis- ja arendusinstituudist, kes koordineerib sealset kookoste programmi.

Dominikaani Vabariigis kookose mahla müügiga tegelev Melvin Bautista kurdab samuti, et puud on vanad ja halvas seisus, lisades samas, et lahendus on jätkuvalt üks: «Tuleb hakata rohkem kookoseid istutama.»

Üldise nõudluse täitmiseks on tootjariike lisandunud, kellest suurimad on Indoneesia, Filipiinid ja India. ÜRO andmetel on alates 1994. aastast kookose istanduste alune maa maailmas tervikuna suurenenud 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles