USA kinnitas Islamiriigi juhtivliikme hukkumist õhulöögis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dateerimata foto Abu Mohamed Al-Adnanist, mis ilmus islamistide propagandalehes Al-Nabaa.
Dateerimata foto Abu Mohamed Al-Adnanist, mis ilmus islamistide propagandalehes Al-Nabaa. Foto: HO/AFP

USA armee esndaja kinnitas esmaspäeval sunniitliku terrorirühmituse Islamiriik eestkõneleja ja juhtivliikme Abu Mohamed al-Adnani hukkumist eelmisel kuul sooritatud õhulöögis.

"Me saame kinnitada, et Adnani on surnud," ütles tundmatuks jääda soovinud kaitseametnik uudisteagentuurile AFP.

Ametniku sõnul avaldatakse lähiajal selle kohta ka ametlik teadaanne.

USA ametnikud teatasid augusti lõpul, et islamisti ründasid Ühendriikide juhitud rahvusvahelise koalitsiooni sõjalennukid. Õhulöögi sooritas USA ründedroon Predator, mis tulistas Hellfire'i raketi auto pihta, kus pühasõdalane arvatavasti sõitis.

Venemaa teatas seepeale, et Adnani hukkus hoopis Vene sõjalennuki Su-34 pommirünnakus.

Nimetades Adnanit IS-i välisoperatsioonide "peamiseks arhitektiks" ja organisatsiooni peamiseks kõneisikuks, ütles Pentagoni kõneisik Peter Cook, et Adnani "koordineeris IS-i võitlejate liikumist, otseselt julgustas "üksikute huntide" rünnakuid tsiviilisikute ja sõjaväelaste vastu ning värbas aktiivselt uusi IS-i liikmeid".

Ühe USA kaitseametniku sõnul oli Adnani mänginud viimase aasta jooksul olulist rolli IS-i kõige kõrgematasemelistes rünnakutes, sealhulgas Pariisis, Brüsseli ja Istanbuli lennujaamas ja Bangladeshi kohvikus, samuti Vene reisilennuki allatulistamises Siinail ning enesetapurünnakus Ankara meeleavaldusel.

Neis rünnakutes on saanud surma üle 1800 ja haavata ligi 4000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles