Brexit pole Suurbritannias veel märkimisväärset hinnatõusu kaasa toonud

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi Suurbritannia inflatsioon püsis augustis 0,6 protsendi peal, viitavad mitmed märgid, et naela nõrgenemisest põhjustatud surve imporditud kaupade hindadele suureneb, kirjutab Bloomberg.

Bloombergi analüütikud olid keskmiselt prognoosinud 0,7protsendist kaupade ja teenuste hinnataseme kasvu. Enim kallinesid imporditud toidukaubad ning lennuhinnad.

Naelsterling on odavnenud alates juuni lõpus peetud Euroopa Liidust lahkumise referendumist umbes 10 protsenti. Inglismaa panga juht Mark Carney on hoiatanud, et nõrgenenud nael annab hinnatõusule hoo sisse ning selleks, et majandust elavdada ning inflatsiooni ohjata, langetas keskpank eelmisel kuul esimest korda seitsme aasta jooksul oma baasintresse.

Analüütikute hinnangul pole Brexiti ning nõrga naela mõju veel hinnatasemele täielikult mõjuma hakanud.

«Tänased tulemused on õppetunniks selle kohta, et kannatlikkus on voorus,» ütles Scotiabanki ökonomist Alan Clarke Bloombergile. «Brexiti hääletusest on möödas vaid kaks kuud. Selleks, et valuuta nõrkuse mõju jõuaks lõpptarbijate makstavate hindadeni, kulub palju rohkem aega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles