USA müüb Taiwanile miljardite eest relvi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani sõdurid vallutamas õppustel vaenlase positsiooni.
Taiwani sõdurid vallutamas õppustel vaenlase positsiooni. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide valitsus teavitas Kongressi plaanist varustada Taiwani valitsust relvadega rohkem kui kuue miljardi dollari väärtuses, mis kindlasti vihastab kommunistlikku Hiinat.

Washington müüb oma liitlasele muu hulgas moodsaid püüdurrakette, Apache’i ründekoptereid ja allveelaevadelt tulistatavaid rakette, vahendas BBC News. Kongressi liikmetel on nüüd kuu aega, et esitada oma märkusi või vastulauseid müügiettepanekule.

USA kaitsejulgeolekukoostöö agentuuri (DSCA) teatel parandab tehing «vastuvõtva poole julgeolekut» ning aitab hoida kogu regioonis «poliitiilist stabiilsust, sõjalist tasakaalu ja majanduslikku progressi».

Korrespondentide kinnitusel ärritab plaan aga kindlasti Hiina Rahvavabariiki, mis peab Taiwanit oma territooriumiks ja ei tunnista saarel USA sõjalisel toel edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki. Samuti võib relvatehing teha keerulisemaks Pekingi liitlase Põhja-Korea veenmise loobuda tuumaprogrammist.

DSCA kinnitusel relvade müük sõjalist tasakaalu regioonis ei muuda, kuid näitab, et USA valitsus on pühendunud Taiwani kaitse kindlustamisele.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles