Paet: Reagan pakkus vabaduse lootust Ida-Euroopa rahvastele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronald Reagan 1987. aastal Brandenburgi värava juures Lääne-Berliinis oma kuulsat kõnet pidamas, kus ta esitas Nõukogude Liidu parteijuhile üleskutse: «Mr Gorbatšov, kiskuge see müür maha!»
Ronald Reagan 1987. aastal Brandenburgi värava juures Lääne-Berliinis oma kuulsat kõnet pidamas, kus ta esitas Nõukogude Liidu parteijuhile üleskutse: «Mr Gorbatšov, kiskuge see müür maha!» Foto: Wikipedia.org

Välisminister Urmas Paet rõhutas täna, 6. veebruaril Ameerika Ühendriikide presidendi Ronald Reagani 100. sünniaastapäeval, et president Reagan oli Euroopa vabanemisele pühendunud riigimees, kes pakkus iseseisvuse lootust Ida-Euroopa rahvastele.

«Reagan nägi selgelt, et Ida-Euroopa rahvad ei soovi võõra võimu all elada ja otsustas aidata neil sellest võimust vabaneda. Reagan väljendas jõuliselt toetust Eesti ja teiste Balti riikide iseseisvuse ideele,» lausus välisminister Paet.

President Reagani avaldus Balti vabaduse päeva välja kuulutamiseks ja tema esildis ÜRO-le väljendasid selgesõnaliselt, et Ameerika Ühendriigid taunisid Balti riikide ebaseadusliku okupatsiooni jätkumist ning toetasid Eesti, Läti ja Leedu rahva püüdlusi riiklikule iseseisvusele.

Paeti sõnul teadis president Ronald Reagan, et ka Ameerika ei saa olla täielikult vaba ja turvaline, kui Euroopa on lõhestatud ja maha surutud. «Kuulutades vabaduse ideaali, ei tehtud vahet, kas tegu on väikese või suure rahvaga. USA valitsus kuulas ja oli valmis abistama kõigi totalitarismi võimu all olnud rahvaste esindajaid. Sellega asetati veel üks oluline kivi Euroopa ja Ameerika Ühendriikide tugeva solidaarsuse alusmüüri,» lisas Paet.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Euroopa ja Ameerika endiselt teineteisele väga kindlad partnerid. «Eesti ja USA suhted on täna laiapõhjalised, kindlad ja tulevikkuvaatavad,» rõhutas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles