USA esindajatekoja raport: Snowden oli «rahulolematu töötaja» (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden ajakirja Wired 2014. aasta septembri väljaande esikaanel.
Edward Snowden ajakirja Wired 2014. aasta septembri väljaande esikaanel. Foto: SCANPIX

USA luureinfo lekitaja Edward Snowden oli «rahulolematu töötaja», mitte «põhimõtteline vilepuhuja», nähtub neljapäeval avaldatud esindajatekoja luurekomitee raportist.

Snowden lekitas 2013. aastal miljoneid dokumente Ühendriikide valitsuse luuretegevuse kohta ja põgenes seejärel riigist. Teda ähvardab USA-s süüdistus, milles süüdimõistmise korral võib teda oodata 30-aastane vangistus.

Snowden sai 2013. aastal Venemaal poliitilise varjupaiga ja tal on 1. augustist 2014 Venemaal kolmeaastane elamisluba. Tal on Venemaal töö, mis on elamisloa saamise tähtsaim eeldus.

Mitu inimõigusorganisatsiooni on alustanud kampaaniat, mille eesmärk on veenda USA presidenti Barack Obamat Snowdenile armu andma.

Esindajatekoja luurekomitee raporti kokkuvõttes antakse Snowdenile karm hinnang. Ta oli «rahuleolematu töötaja, kel olid oma ülemustega regulaarsed konfliktid ning kes sai noomituse kõigest kaks nädalat enne salastatud dokumentide allalaadimisega alustamist», seisab kaks aastat valminud 36-leheküljelises raportis.

Raport on täispikkuses salastatud, ent ametnikud avaldasid sellest avalikkusele mõeldud lühema versiooni.

Raportis märgitakse ka, et Snowden ei avaldanud USA riiklikus julgeolekuagentuuris (NSA) oma ülemustele muresid jälgimisprogrammide kohta, ning teda ei tuleks pidada vilepuhujaks, kellele laieneb seaduste kaitse.

Snowden «võltsis oma sooritushinnanguid ning edenes NSA-s uutele ametikohtadele oma teenistuslehega liialdades ja töösobivustesti vastuseid varastades», selgub raportist, milles lisatakse, et Snowden kasutas ära võrguadministraatori ligipääsu oma kolleegide arvutite kõvaketastel nuhkimiseks.

«Edward Snowden ei ole kangelane - ta on reetur, kes reetis teadlikult oma kolleegid ja riigi,» ütles luurekomitee esimees Devin Nunes, lisades, et Snowden «seadis ohtu ameerika rahva».

Esindajatekoja NSA ja küberjulgeoleku alakomitee esimees Lynn Westmoreland ütles, et Snowden «tegi USA rahvuslikule julgeolekule rohkem kahju, kui ükski teine isik riigi ajaloos».

Snowdeni paljastustele järgnenud pahameeletorm sundis kongressi 2015. aasta juunis kiitma heaks meetmed, mis reguleerivad NSA tegevust ameeriklaste telefonisuhtluse metaandmete kogumisel.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest ütles kolmapäeval, et Snowden saaks Ühendriikides võimaluse õiglaseks kohtuprotsessiks.

«Tema tegevus seadis ohtu ameeriklaste elud ning USA rahvusliku julgeoleku,» sõnas Earnest. «Seetõttu on Obama administratsiooni poliitika, et härra Snowden peaks naasma Ühendriikidesse, et seista silmitsi väga tõsiste süüdistustega, mis talle on esitatud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles