ÜRO: augusti keskmine temperatuur oli võrdne rekordilise juuliga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Augustikuu keskmine temperatuur oli võrdne tänavuse juuliga, mis oli alates andmete kogumise algusest kõige kuumem, teatas täna ÜRO ilmaagentuur.

ÜRO meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) prognoosis ka, et 2016. aastast kujuneb alates andmete kogumise algusest 137 aastat tagasi kuumim aasta.

«Näib tõenäoline, et 2016. aastast kujuneb kõigi aegade kuumim, ületades 2015. aasta uskumatu temperatuuritaseme,» ütles WMO juht Petteri Taalas avalduses.

ÜRO teatas Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) ja USA kosmoseagentuuri (NASA) andmetele tuginedes, et august oli sarnaselt juulile kõigi aegade kõige kuumem kuu, mida on eales registreeritud. Läinud kuu keskmine temperatuur oli 0,16 kraadi soojem kui varasem augustikuu rekord 2014. aastal.

WMO teatel oli selle aasta august 0,98 kraadi soojem kui augustikuu keskmine temperatuur aastatel 1950-1980. Teadlaste sõnul on planeedi soojenemise taga fossiilkütuste põletamine, mille mõju võimendab ookeane soojendav fenomen El Niño, mis lõppes tänavu juulis.

«Oleme olnud tunnistajaks kauakestvale erakordse kuumuse perioodile, mis on muutumas uueks normaalsuseks,» sõnas Taalas.

WMO kutsus valitsusjuhte allkirjastama ja ellu viima detsembris Pariis sõlmitud kliimalepet, mille eesmärgiks on piirata globaalne soojenemine sel sajandil alla kahe kraadi Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrrelduna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles