Ekspresident: Lätis on vaid üks oligarh

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: SCANPIX

Läti endise presidendi Guntis Ulmanise hinnangul on riigis vaid üks oligarh – Roheliste ja Põllumeeste Liidu (Zaļo un Zemnieku savienība - ZZS) liider Aivars Lembergs.

1993-1999 presidendina töötanud Ulmanis ütles Läti päevalehele Diena antud usutluses, et Ventspilsi linnapea on ühendanud oma majandusliku potentsiaali poliitilise võimuga, mis on ekspresidendi sõnul tüüpiline näide oligarhiast, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA.

Kuigi Lembergs ise mullustel parlamendivalimistel ei kandideerinud, toetas Roheliste ja Põllumeeste Liitu 20 protsenti valijaist. Seejuures oli Lembergs erakonna peaministrikandidaat.

Läti korruptsiooniraporteid koostav Transparency International Delna on nimetanud Lembergsit lõunanaabrite poliitika kõige pahemaks poisiks, kuna meeri on seostatud nii korruptsiooni kui ka võimu kuritarvitamisega, kuid lisaks ka mitmetes teistes kuritegudes nagu näiteks rahapesus, dokumentide võltsimises jne.

Paljud analüütikud tõdesid pärast mulluseid valimisi ning koalitsiooni moodustamist ZZSi ja oktoobrikuised valimised võitnud paremtsentristliku valimisliidu Ühtsus vahel, et Lembergsist võib saada uue valitsuskoalitsiooni võtmeisik, kelle käes on niinimetatud kuldne aktsia. Ulmanise sõnul näitab vaid aeg, kui ohtlik võib Lembergs valitsuskoalitsioonile olla.

«Mind huvitab, kuidas see tandem tööd jätkab,» lausus Ulmanis, kelle sõnul peavad lätlased tähelepanelikult jälgima nii peaminister Valdis Dombrovskise kui ka Lembergsi väljaütlemisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles