Obama: Ukraina Maidani sündmused ei olnud «välismaa vandenõu» (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivistid Maidanil.
Aktivistid Maidanil. Foto: AFP

USA president Barack Obama ütles teisipäeval ÜRO Peaassambleel, et Ukrainas 2014. aasta veebruaris võimuvahetuseni viinud Maidani meeleavaldused ei hõlmanud mingit «välismaalt pealesurutud vandenõud».

«Lõppude lõpuks, Ukraina rahvas ei tulnud tänavatele mingi välismaalt pealesurutud vandenõu tõttu. Nad tulid tänavatele, sest nende juhtkond oli äraostetav ja neil puudusid võimalused midagi ette võtta,» lausus Obama oma viimases kõnes peaassambleel.

Ühendriikide presidendi sõnul nõudsid Maidanile kogunenud protestijad «muutusi, sest nad nägid elu paranemas Baltimaades ja Poolas, ühiskondades, mis olid liberaalsemad, demokraatlikumad ja vabamad kui nende oma».

Maidani meeleavaldused kulmineerusid 2014. aasta veebruari lõpus Kremli-meelse presidendi Viktor Janukovõtši riigist põgenemise ja tagandamisega.

Venemaa reageeris Ukraina võimuvahetusele sõjalise operatsiooniga Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare hõivamiseks. Krimm liidendati 2014. aasta 16. märtsil. Sama aasta aprillis alustasid Ukraina separatistid Donbassis Venemaa mahitusel ja toetusel mässu Ukraina valitsuse vastu. Järgnes praeguseni kestev sõda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles