New Yorgi pommimehele esitati süüdistus massihävitusrelva kasutamises

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA võimud esitasid teisipäeval New Yorgi ja New Jersey pommiplahvatuste arvatavale korraldajale Ahmad Khad Rahamile muuhulgas süüdistuse massihävitusrelva kasutamises.

Süüditused, mille esitas Manhattani kohtule USA prokurör Preet Bharara, hõlmavad ka pommiplahvatuse korraldamist avalikus kohas, vara hävitamist ning purustava seadme kasutamist, seisab süüdistuses.

New Jerseys on talle esitatud süüdistus ebaseaduslikus relvaomamises ning viies politseiametniku tapmiskatse süüdistuspunktis.

Politsei uurib laupäeval New Yorgi Chelsea linnajaos 31 inimest vigastanud pommiplahvatuse motiive. Samast linnajaost leiti teinegi pomm, mis ei plahvatanud.

Samuti laupäeval jäeti New Jerseys raja äärde peidetud torupommi plahvatuse tõttu ära merejalaväelaste jooksuvõistlus. Lisaks leidsid USA võimud New Jerseys Elizabethis raudteejaama prügikorvist mitu lõhkekeha.

Süüdistuse kohaselt olid Elizabethist leitud viiel torupommil ja Chelseas kahjutuks tehtud lõhkekehal Rahami sõrmejäljed.

Võimud kahtlustavad, et lisaks kahele plahvatanud pommile ehitas Rahami veel kaheksa pommi, mis ei plahvatanud.

Rahami, 28-aastane Afganistani päritolu USA kodanik, sai esmaspäeval New Jerseys Lindenis tulevahetuses politseiga haavata.

Kahtlustatav jäi ise Chelsea linnajaos ka turvakaameratele ning prokuröride sõnul ostis ta pommimaterjalid suve jooksul internetikauplusest eBay.

Ilmselt Rahamile kuuluv sotsiaalmeediakonto yaafghankid786 oli oma lemmikuteks liigitanud kaks pühasõdalaste videot ning talt leiti käsitsi kirjutatud märkmik, kus kiideti Osama bin Ladenit ja kritiseeriti USA sõdu Afganistanis, Iraagis ja Süürias, ütlesid süüdistajad.

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) teatas teisipäeval, et uuris 2014. aastal Rahami tegevust.

"FBI viis läbi siseandmebaaside läbivaatamise ja ametkondadevahelise kontrolli toiminguid ning mitu intervjuud, millest ükski ei tuvastanud sidemeid terrorismiga," teatas FBI avalduses.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles