Jaapani keskpank jättis baasintressimäära tasemele -0,1 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani lipp.
Jaapani lipp. Foto: Eugene Hoshiko/AP/Scanpix

Jaapani keskpank otsustas kolmapäeval pärast poliitikakohtumist jätta baasintressimäär -0,1 protsendile ning jätkata varaoste.

Jaapani keskpank teatas avalduses, et baasintressimäär jääb -0,1 protsendile, eesmärgiga ärgitada panku oma üleliigseid reserve rohkem välja laenama.

Keskpank otsustas pisut muuta varaostude poliitikat, viimaks pikaajalised intressimäärad kõrgemale. Samm aitab institutsionaalseid investoreid nagu pangad ja kindlustusfirmad.

Panga teatel jätkatakse varade ostu tempos 80 triljonit jeeni (700 miljardit eurot) aastas. Sammu eesmärgiks on saavutada 2 protsendine inflatsioon ja seekaudu viia majanduskasv jätkusuutlikumale rajale.

Jaapani rahandusministeerium teatas kolmapäeval enne keskpanga avaldust, et riigi kaubandusbilanss oli augustis negatiivne ja selle põhjuseks peeti tugevnenud jeen. Tegemist oli esimese negatiivse kaubandusbilansiga viimase kolme kuu jooksul.

Riik eksportis augustis 5,32 triljonit jeeni (46,6 miljardit eurot) ehk möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 9,6 protsenti väiksem. Kaupu imporditi 5,32 triljoni jeeni (46,7 miljardi euro) eest, mis oli eelmise aasta sama ajaga võrreldes 17,3 protsenti väiksem.

Tänavu augusti eelarvedefitsiit 18.7 miljardit jeeni (164 miljonit eurot) oli palju väiksem möödunud aasta augusti omast, kui näitaja oli 567,5 miljardit jeeni (5 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles