Assad süüdistas Süüria relvarahu hukus ameeriklasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad. Foto: AP/Scanpix

Süüria president Bashar al-Assad süüdistas riigi relvarahu kokkuvarisemises Ameerika Ühendriike ja lükkas tagasi etteheiteid, mille kohaselt pommitasid Aleppo provintsis ÜRO abikonvoid Süüria või Vene sõjalennukid.

Assad ütles Damaskuses antud usutluses uudisteagentuurile AP, et USA 17. septembri õhurünnakud Süüria valitsusvägedele Deir Ezzori provintsis olid tahtlikud, ehkki Ühendriikide ametnike sõnul rünnati terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) võitlejate asemel režiimivägesid kogemata. Surma sai mitukümmend valitsusvägede sõdurit.

Süüria riigipea sõnul puudub Washingtonil tahe ühendada Venemaaga jõud võitluseks äärmuslaste vastu. Assad ütles, et kuuendat aastat kestvas sõjas on süüdi tema vastased. Ta möönis küll mõnesid vigu, ent eitas korduvalt valitsusvägede toimepandud inimõigusrikkumisi.

Presidendi sõnul jääb Süüria konflikt ilmselt kestma, sest tema vastastele antakse välist toetust. «Kui esineb palju välisfaktoreid, mida te ei kontrolli, vindub see edasi ja maailmas ei ole kedagi, kes oskaks öelda, kui kaua see kestab,» ütles Assad.

Tema sõnul saavad riigist põgenenud süürlased naasta niipea, kui USA, Saudi Araabia, Türgi ja Katar lõpetavad ülestõusnute toetamise.

Esmaspäevaõhtuses õhurünnakus ÜRO abikonvoile sai surma 20 inimest. USA ametnike sõnul tegutsesid õhurünnaku ajal piirkonnas kaks Vene ründelennukit Su-24 ning on tõenäoline, et abikonvoid ründasid kas Vene või Süüria sõjalennukid.

Assad lükkas Ühendriikide süüdistused tagasi, öeldes, et USA ametnikud valetavad ja neil puudub usaldusväärsus.

Venemaa ja USA sõlmisid 9. septembril Genfis Süüria relvarahuleppe, mille tulemusena jõustus 12. septembri õhtul relvarahu. Leping pidas mõlema poole korduvatele rikkumistele vaatamata vastu esmaspäevani, kui Süüria valitsusväed teatasid, et ei pea ennast sellega seotuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles