Kreml tõotas jaapanlastele Medvedevi uusi visiite Kuriilidele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Dmitri Medvedev Kunaširi saarel.
President Dmitri Medvedev Kunaširi saarel. Foto: SCANPIX

Venemaa suveräniteet Kuriili saarte osas ei kuulu ülevaatamisele ja president Dmitri Medvedev teeb sinna tööreise Tokyo reaktsioonidest sõltumata, kinnitas Vene riigipea välisnõunik.

Vene presidendi välisnõuniku Sergei Prihodko sõnul leiavad töövisiidid ühte või teise regiooni aset, kuid need on hädavajalikud pakiliste ülesannete lahendamiseks Vene kodanike huvides, vahendas lenta.ru.

Ta rõhutas, et Medvedev ei pea saama Kuriili saartele sooritatavate ametisõitude puhul mitte kelleltki heakskiitu.

Eile oli Jaapani peaminister Naoto Kan nimetanud Medvedevi Kuriilide-visiiti «andeksandmatuks solvanguks».

Jaapan tähistab Põhjaterritooriumi päeva igal aastal 7. veebruaril ja erinevate protestiaktsioonide käigus nõutakse vaidlusaluseid saari tagasi.

Välisminister Sergei Lavrov reageeris Kani teatele, nimetades seda ebadiplomaatiliseks.

Kuriili saarestiku nelja saare kuuluvus on üks kahe riigi omavaheliste suhete kõige teravamaks küsimuseks. Nii Moskva kui Tokyo on pretendeerinud Lõuna-Kuriili saartele (tõusva päikese maal nimetatakse neid Jaapani Põhjaterritooriumiks) ja seda Teise maailmasõja lõppemisest saadik, mis Nõukogude Liit saared okupeeris.

Tokyo seisukoha järgi kuuluvad Kunašir, Iturup, Šikotan ja Habomai vastavalt Vene-Jaapani 1855. aastal sõlmitud kokkuleppele Jaapanile.

Vaidlus saarte üle on takistanud Venemaal ja Jaapanil allkirjastamast rahulepet, mis formaalselt lõpetaks sõjategevuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles