Taiwan mõistis Hiina kasuks luuranud topeltagendi 18 aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlenud Hiina -ja Taiwani nn iseseisvuslipp
Põlenud Hiina -ja Taiwani nn iseseisvuslipp Foto: TYRONE SIU/REUTERS

Taiwani kohus mõistis endise luureohvitseri 18 aastaks vangi tegutsemise eest topeltagendina Hiina kasuks spioneerimiseks.

Taiwani kõrgem kohus mõistis major Wang Tsung-wu süüdi spionaažis ning riikliku luure- ja julgeolekuseaduste rikkumises.

Kohus julgeolekupiirangute tõttu rohkem infot ei avaldanud.

Kohalik meedia kirjutas sellest, kuidas Hiina värbas Wangi topeltagendiks, kui Taiwani sõjaväeluurebüroo saatis mehe 20 aastat tagasi salaagendina Mandri-Hiinasse.

Meedia teatel luuras Wang Pekingi kasuks rohkem kui aastakümne.

Hiina värbas Wangi 1995. aastal ning topeltagent lekitas enne erruminekut 2005. aastal salajast informatsiooni, samuti värbas ta 2013. aastal end luureandmete kogumisel abistama erukolonel Lin Hani, kirjutab Hongkongis tegutsev päevaleht Apple Daily.

Lin reisis Singapuri ja Malaisiasse kohtuma Hiina luureohvitseridega ja andis neile üle infot Taiwani sõjaväeluurebüroo ohvitseride ja nende missioonide kohta, kirjutas Taipei päevaleht Liberty Times.

Leht lisas, et Wangile ja Linile maksti üleantud info eest vastavalt 96 000 ja 76 000 USA dollarit.Taiwani kõrgem kohus määras Linile riikliku luureseaduse rikkumise eest kuueaastase vangistuse.

Spionaažijuhtum langeb ajale, mil Taiwani ja Hiina suhted on jäised pärast Pekingi-skeptilise Taiwani presidendi Tsai Ing-weni ametisseastumist mais.

Taiwan ja Hiina on teineteise järele luuranud alates eraldumisest 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud kodusõja lõpus. Peking peab Taiwanit endiselt mässuliseks provintsiks, mis tuleb vajadusel jõuga liita.

2011. aastal mõistis Taiwani kohus Hiina kasuks spioneerimise eest eluks ajaks vangi luureüksust juhtinud armeekindrali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles