Merkel: EL peab sõlmima kolmandate riikidega rohkem rändeleppeid (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ütles laupäeval, et Euroopa Liit peab sõlmima kolmandate riikidega rohkem rändeleppeid asüüliõigusest ilma jäävate migrantide tagasisaatmiseks.

«Me tahame peatada ebaseadusliku immigratsiooni, täites samal ajal humanitaaralaseid kohustusi,» ütles Merkel Viinis pärast kõnelusi nn Balkani rändemarsruudil asuvate riikide kolleegidega.

Kantsler ütles ajakirjanikele, et on vaja sõlmida kokkuleppeid eriti Aafrika riikidega, aga ka Pakistani ja Afganistaniga, et «saaks selgeks, et need, kel pole õigust Euroopasse jääda, saaksid tagasi kodumaale minna».

Merkel avaldas ühtlasi toetust Kreekale ja Itaaliale ja lubas, et Saksamaa võtab mõlemast riigist vastu mitusada migranti kuus, vahendas uudisteagentuur dpa.

EL ja Türgi sõlmisid märtsis rändeleppe, mille alusel lubas Ankara võtta tagasi kõik Türgist Kreekasse saabuvad migrandid tingimusel, et EL võtab iga tagasisaadetava migrandi eest Türgi põgenikelaagritest vastu ühe süürlase.

Rändelepe on peatanud suurema rändelaine piki Lääne-Balkani koridori, ent sajad migrandid üritavad endiselt seda mööda Lääne-Euroopasse jõuda.

Sestsaadik on EL langenud rändesurve alla Liibüa suunalt.

Vahemerd ületades on sel aastal ELi jõudnud üle 300 000 migrandi. Eelmise aasta esimese üheksa kuuga ületas Vahemere 520 000 migranti.

Kreekas on endiselt 60 000 migranti.

Merkeli sõnul on ELi liikmesmaad põgenikke bloki jaotuskava alusel ümber asustanud liiga aeglaselt, lisades, et see võib suurendada survet Kreeka piiril Bulgaariaga.

«On vastuvõetamatu, et koormat kannavad riigid, kuhu migrandid esimesena saabuvad,» ütles Kreeka peaminister Alexis Tsipras Viinis. «See küsimus puudutab ka sihtkohariike.»

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles Viinis, et EL peab saatma migrandid tagasi Egiptusesse, Liibüasse või teistesse riikidesse.

Viini tippkohtumisel osalesid Kern, Saksa kantsler Angela Merkel, Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulos, Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ning Albaania, Bulgaaria, Horvaatia, Kreeka, Makedoonia, Rumeenia, Serbia, Sloveenia ja Ungari valitsusjuht.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles