Hiina alustas maavälise elu otsingutega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
500-meetrise apertuuriga sfääriline raadioteleskoop (FAST) asub mägises Guizhou piirkonnas küngaste vahel orus.
500-meetrise apertuuriga sfääriline raadioteleskoop (FAST) asub mägises Guizhou piirkonnas küngaste vahel orus. Foto: Liu Xu/AP/Scanpix

Hiina edelaosas pandi täna tööle maailma suurim raadioteleskoop, mis Pekingi sõnul aitab inimkonnal maavälist elu otsida.

500-meetrise apertuuriga sfääriline raadioteleskoop (FAST) asub mägises Guizhou piirkonnas küngaste vahel orus. Teleskoop pandi tööle keskpäeval, vahendas uudisteagentuur Xinhua.

Teleskoobi ehitamine läks maksma 1,2 miljardit jüaani (180 miljonit dollarit).

Puerto Ricos Arecibo observatooriumis asuv seni maailma suurim raadioteleskoop on selle kõrval kääbus, ütles Xinhua. Hiina teleskoobi reflektor on 30 jalgpalliväljaku suurune.

FAST-i abil hakatakse uurima kosmost ja märke maavälisest elust.

Hiinal on äärmiselt auahne, miljardeid dollareid maksev kosmoseprogramm, mida juhib sõjavägi. Riigi vägevust sümboliseeriva programmi plaanide hulgas alaline kosmosejaam aastaks 2020 ja kaugemas perspektiivis inimese kuule saatmine.

FAST-i hakati ehitama 2011. aastal ja tänavu veebruaris lubasid kohalikud ametnikud, et sellest viie kilomeetri raadiuses elavad ligi 10 000 inimest kolitakse vaatluskeskkonna parandamise huvides ümber.

Koht valiti teleskoobile välja seetõttu, et ümbruskonnas ei ole ühtki suuremat linna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles