Hongkongi põgenikud nõuavad Snowdenile armu andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdeni toetusmeeleavaldus Hongkongis.
Edward Snowdeni toetusmeeleavaldus Hongkongis. Foto: Bobby Yip/Reuters/Scanpix

Aktivistid ja põgenikud korraldasid täna Hongkongis meeleavalduse, et nõuda Washingtonilt luureinfo lekitajale Edward Snowdenile armu andmist.

Meeleavaldajate sõnul on Hongkongi põgenikud kangelased, kes aitasid Snowdenit 2013. aastal võimude eest varjata.

USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endine töötaja lekitas 2013. aastal miljoneid dokumente Ühendriikide valitsuse luuretegevuse kohta ja põgenes seejärel riigist. Teda ähvardab USA-s süüdistus, milles süüdimõistmise korral võib teda oodata 30-aastane vangistus.

Snowden põgenes dokumentidega Hongkongi ja varjas end Sri Lanka põgenike hulgas. Hiljem oli ta sunnitud teel Ecuadori Venemaale jääma, sai seal poliitilise varjupaiga ja tal on 1. augustist 2014 Venemaal kolmeaastane elamisluba.

FOTO:Reuters/Scanpix
FOTO:Reuters/Scanpix Foto: BOBBY YIP/REUTERS

Ajalehe New York Times andmetel elas Snowden Hongkongis koos nelja põgenikuga ja teda aitas üks kohalik inimõigusadvokaat.

FOTO: AFP/Scanpix
FOTO: AFP/Scanpix Foto: Isaac Lawrence/AFP

Pühapäeval meelt avaldama tulnud inimeste sõnul on äärmiselt kehvades tingimustes elavad Hongkongi põgenikud nagu Snowdengi inimõigusrikkumiste ohvrid.

FOTO: AFP/Scanpix
FOTO: AFP/Scanpix Foto: Isaac Lawrence/AFP

«Me oleme sunnitud lahkuma kodumaalt nagu Snowden. Me võitleme tema kõrval õiguse eest armuandmisele,» ütles 36-aastane Indoneesia põgenik.

FOTO: AFP/Scanpix
FOTO: AFP/Scanpix Foto: Isaac Lawrence/AFP

Meeleavaldajad suundusid USA konsulaadi ette ning skandeerisid: «Armu Snowdenile! Me ei ole kurjategijad.»

Protesti korraldajate sõnul on 11 000 põgenikku esitanud taotluse kaitsele, kuid ühelgi ei ole Hongkongis ametlikku pagulasstaatust ega õigust tööd teha.

FOTO: AFP/Scanpix
FOTO: AFP/Scanpix Foto: Isaac Lawrence/AFP

Inimõigusorganisatsioonid Amnesty International, Human Rights Watch ja Ameerika Kodanikuvabaduste Liit on käivitanud kampaania survestamaks president Barack Obamat Snowdenile armu andma. Seda nõuab ka režisöör Oliver Stone, kes on teinud Snowdenist filmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles