FBI uurib demokraatide telefonide võimalikku pealtkuulamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) on juba paar kuud uurinud elektroonilisele hääletussüsteemile ja demokraatidest poliitikute e-kirjadele tehtud küberrünnakuid, kuid nüüd uurib ka seda, kas Demokraatliku partei liikmete telefone on pealt kuulatud ja saadud informatsiooni lekitatud.

CNNi teatel soovitas FBI demokraatidel uurida, kas nende telefonides on mingit pahavara, mis võimaldab juurdepääsu.

Uurijate arvates võivad nii eelmiste kui nüüdse probleemi taga olla Venemaa häkkerid või siis on täiesti uued üritajad.

«Alates juunist uurime, kas Venemaa valitsuse häkkerid on pääsenud meie partei ja liikmete informatsioonile ligi ning kas siseringile mõeldud informatsioon on sattunud valedesse kätesse,» lausus USA demokraatide rahvusliku komitee juht Donna Brazile.

Demokraatidest kongressisaadikute arvates on rünnakute taga Venemaa julgeolekujõud, kes soovivad USA presidendikampaanial niiöelda silma peal hoida.

California senaatorid Dianne Feinstein ja Adam Schiff tegid avalduse, milles otseselt süüdistavad küberrünnakutes ja häkkimises Venemaa presidenti Vladmir Putinit ja Venemaa valitsust.

«Saadud informatsioon lubab oletada, et nende rünnakute taga on Venemaa juhtkond ja luureagentuurid, mis üritavad mõjutada USA presidendivalimisi,» seisis kirjas.

Esmaspäeval toimunud presidendikandidaatide, vabariiklase Donald Trumpi ja demokraat Hillary Clintoni, debatil tõstatati ka küberrünnakute teema.

Clintoni arvates on nende taga kindlasti Venemaa, Trumpi arvates võib olla nii Venemaa kui Hiina, mõni teine riik, kuritegelik rühmitus või üksik kurjategija.

USA demokraatide arvates sellised rünnakud jätkuvad, kuna presidendikampaania jätkub ning jõutud on debattideni.

Schiffi arvates teeb selles küsimuses murelikuks Trumpi suhtumine, sest see jätab mulje nagu oleks Trump Kremli «käepikendus» ja teeks Venemaaga koostööd.

USA luurejuhtide arvates on Venemaa USA suhtes paranoiline ja tahab kontrollida ning selle tõttu kasutab ebaseaduslikku tegevust.  

Venemaa juhid, kaasa arvatud president Vladimir Putin, on seni eitanud, et nende käsul oleks häkkerid rünnanud demokraatide arvutivõrku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles