Neli põhjust, miks Shimon Peres väärib tähelepanu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shimon Peres.
Shimon Peres. Foto: Reuters/ScanPix

Täna varahommikul lahkunud 93-aastane endine Iisraeli president Shimon Peres oli tähelepanuväärne mees, keda mälestavad kogu maailma liidrid. Peres sai 13. septembril insuldi ja oli sestpeale Tel Avivi lähedal haiglas intensiivravis. Tema abikaasa Sonya suri 2011. aastal. Neil oli kolm last ja mitu lapselast.

-Rahukõnelused Palestiinaga

Peres mängis suurt rolli rahukõnelustel Palestiinaga, mille tulemuseks oli Oslo lepingute sõlmimine 1993. ja 1995. aastal. Lepingutega ei tunnustanud Iisrael küll Palestiina iseseisvust, kuid andis palestiinlastele õiguse enesemääratlemiseks. Tegemist oli suure sammuga edasi Iisraeli ja Palestiina vahelistest suhetes. 

1994. aastal tehtud pildil suruvad tollane Iisraeli välisminister Shimon Peres (paremal) ja Palestiina Vabastusorganisatsiooni juht Yasser Arafat (vasakul) kätt. Foto: AFP/Scanpix
1994. aastal tehtud pildil suruvad tollane Iisraeli välisminister Shimon Peres (paremal) ja Palestiina Vabastusorganisatsiooni juht Yasser Arafat (vasakul) kätt. Foto: AFP/Scanpix Foto: STRINGER/AFP

-Nobeli preemia laureaat

Tema karjääri tipphetk saabus 1994. aastal, kui ta sai koos Iisraeli peaministri Yitzhak Rabini ja palestiinlaste tolleaegse liidri Yasser Arafatiga Nobeli rahupreemia rolli eest Oslo lepete saavutamisel. Peres oli siis Iisraeli välisminister. 

Yasser Arafat ja Shimon Peres 1994. aastal Stockholmis. Foto: Scanpix
Yasser Arafat ja Shimon Peres 1994. aastal Stockholmis. Foto: Scanpix Foto: Bo Dahlin/BO DAHLIN

-Ülendati rüütliks

2008. aasta novembris autasustas Suurbritannia kuninganna Elizabeth II Shimon Peresi aurüütli tiitliga.  

Tollane Iisraeli president Shimon Peres (vasakul) koos paavst Fransiscusega. Foto: Reuters/Scanpix
Tollane Iisraeli president Shimon Peres (vasakul) koos paavst Fransiscusega. Foto: Reuters/Scanpix Foto: BAZ RATNER/REUTERS

-Tähelepanuväärne poliitiline karjäär

Peres oli Iisraeli president aastatel 2007-2014. Peaaegu seitse aastakümmet kestnud karjääri jooksul oli ta ka välisminister, rahandusminister ning kahel korral ka peaminister.

Peres kuulus Iisraeli relvajõudude eelkäija Haganah' ridadesse ning sai juba 29-aastasena kaitseministeeriumi peadirektoriks. Selles ametis aitas ta kavandada 1956. aasta Suessi sõda, milles Iisrael oli koos Prantsusmaa ja Suurbritanniaga Egiptuse vastu.

Shimon Peres ja Angela Merkel. Foto: AP/Sanpix
Shimon Peres ja Angela Merkel. Foto: AP/Sanpix Foto: MARKUS SCHREIBER/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles