USA esindajatekoda toetas samuti presidendi veto tühistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senatis pooldas riigipea veto tühistamist 97 ja vastu oli üks senaator.
USA senatis pooldas riigipea veto tühistamist 97 ja vastu oli üks senaator. Foto: /AP

Ühendriikide esindajatekoda otsustas kolmapäeval tühistada presidendi veto, millega riigipea peatas eelnõu, mis lubaks 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku ohvritel ja nende pereliikmetel kaevata kohtusse USA-vastaste terrorirünnakute toetamises kahtlustatud välisriigi valitsust.

Esindajatekojas hääletas tühistamise poolt 348 ja vastu 77 rahvaesindajat.

USA senatis pooldas varem päeval riigipea veto tühistamist 97 ja vastu oli üks senaator. Ainsaks vastaseks oli senati vähemusliider demokraat Harry Reid.

Presidendi veto tühistamiseks läks vaja nii esindajatekojas kui ka senatis kahekolmandikulist enamust.

Presidendi sõnul tunneb ta kaasa 9/11 rünnakus hukkunute perekondadele ja nende soovile leida õiglust. Samas oleks eelnõu "kahjulik USA riiklikele huvidele" ning viiks hagide esitamiseni USA või Ameerika ametnike vastu tegude eest, mida sooritavad relvarühmitused, mida USA kas toetab, relvastab või välja õpetab, ütles Obama eelmisel nädalal.

"Kui keegi nendest hagejatest võidab, näiteks teiste riikide siseriikliku seaduse alusel, mida rakendavad välisriikide kohtud, siis pööratakse nende hagide rahuldamiseks pilk välisriigis asuvate USA valitsuse varadele ning sellel oleks Ühendriikidele potentsiaalselt raskeid rahanduslikke tagajärgi," lausus riigipea oma otsust põhjendades.

Veto tühistamine on tugevaks hoobiks Obama valitsusele, mille vetosid pole seni kummutatud.

Tühistamise vastu tegi jõuliselt lobitööd Saudi Araabia, kust oli pärit 15 rünnaku sooritanud 19 lennukikaaperdajast. Veel hiljutiseni salastatutest dokumentidest selgus, et USA luure kahtlustas mitmel korral seost kaaperdajate ja Saudi Araabia valitsuse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles