Ainult jutuga Venemaa NATOt ei veena (4)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursaadik Douglas Lute´i sõnul tõstavad Vene sõjalennukite ohtlikud manöövrid asjatult riski ja valearvestuse ohtu.
Suursaadik Douglas Lute´i sõnul tõstavad Vene sõjalennukite ohtlikud manöövrid asjatult riski ja valearvestuse ohtu. Foto: Tairo Lutter

See, mis juttu Venemaa esindaja NATOga kohtudes räägib, ei loe, sest nende teod räägivad enda eest, ütles Douglas Lute, USA suursaadik NATO juures, sel nädalal Tallinnas ABCD julgeolekukonverentsi ajal antud intervjuus Postimehele.

- Kas pärast seda, kui NATO-Vene Nõukogu (NRC) tänavu kevadel taas koos käima hakkas, on alliansi ja Venemaa vahelises õhustikus täheldada mingeid muutusi?

Õhustik on esiteks positiivne ja kahepoolne – meie teavitame neid, nemad teavitavad meid. Õppustest näiteks. See on asjalik ja vastastikku lugupidav, kuid keegi ei tohiks eeldada, et NRC tooks lähiajal muutusi NATO või Venemaa käitumisse. See on pigem läbipaistvuse suurendamise formaat, kus jagatakse infot selle kohta, kuidas me saaksime maandada kasvanud sõjalise tegevusega seotud riske.

On ebatõenäoline, et kumbki osapool muudaks põhimõtteliselt oma seisukohta. NATO vastab Venemaa tegudele, mitte sõnadele. NRCs on sõnad. Ehk kui Venemaa teod muutuvad, siis NATO kohandub sellega. Samamoodi, nagu on kohandunud Venemaa tegevusega, nagu Krimmi hõivamine või Donbassi destabiliseerimine või nende tuumadoktriin või nende sõjaliste võimekuste suurendamine.

Ehk kui Venemaa muudab oma tegevust, siis NATO kohandub. Aga lihtsalt dialoogi pärast me midagi muutma ei hakka.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles