Medvedev: Venemaa kohalolekut Kuriilidel tuleb tõhustada

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Dmitri Medvedev Kunaširi saarel 1.novembril 2010. Taga paistab Sahhalini oblasti kuberner Aleksandr Horošavin.
President Dmitri Medvedev Kunaširi saarel 1.novembril 2010. Taga paistab Sahhalini oblasti kuberner Aleksandr Horošavin. Foto: SCANPIX

Venemaa tugevdab oma kohalolekut Kuriili saartel, vaadates neid president Dmitri Medvedevi sõnul strateegilise regioonina.

«Teeme kõik vajalikud jõupingutused selleks, et kindlustada meie kohalolekut Kuriilidel. See on meie strateegiline piirkond,» ütles riigipea kohtumisel kaitseministri ja regionaalarengu ministriga, vahendas Interfax.

Kuriilidele paigutatud relvastus peab olema piisav selleks, et tagada selle strateegilise regiooni julgeolek.

«Relvastus, mida sinna täiendavalt paigutatakse, peab olema hädavajalik, piisav ja kaasaegne, et garanteerida nende saarte kui Vene Föderatsiooni lahutamatu osa turvalisus,» lisas Medvedev.

Vene riigipea külastas mullu 1. novembril Lõuna-Kuriilide hulka kuuluvat Kunaširi saart. Visiit tekitas uusi pingeid Jaapani ja Venemaa suhetes ning need pole siiani lahendust leidnud.

Kuriili saarestiku nelja saare kuuluvus on üks kahe riigi omavaheliste suhete kõige teravamaks küsimuseks. Nii Moskva kui Tokyo on pretendeerinud Lõuna-Kuriili saartele (tõusva päikese maal nimetatakse neid Jaapani Põhjaterritooriumiks) ja seda Teise maailmasõja lõppemisest saadik, mis Nõukogude Liit saared okupeeris.

Tokyo seisukoha järgi kuuluvad Kunašir, Iturup, Šikotan ja Habomai vastavalt Vene-Jaapani 1855. aastal sõlmitud kokkuleppele Jaapanile.

Vaidlus saarte üle on takistanud Venemaal ja Jaapanil allkirjastamast rahulepet, mis formaalselt lõpetaks sõjategevuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles