Vangid lõid trellide taga oma moebrändi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Pedro vangla kinnipeetav kui Pieta stiilinäide.
San Pedro vangla kinnipeetav kui Pieta stiilinäide. Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP/Scanpix

18 aastaks röövi eest trellide taga saadetud Santon Arce Ramos istub kinni Peruu pealinnas Limas asuvas kurikuulsas San Pedro vanglas, oma päevad saadab ta aga mööda sealses õmblustöökojas brändiriideid tehes.

Koos prantslasest disaineriga on kaks Peruu kinnipeetavat alustanud oma rõivabrändiga, et tuua nende robustne stiil üle maailma ja lunastada omal moel sellega ka enda tumedaid minevikutegusid.

Kinnipeetav vangla õmblustöökojas, kus valmivad Pieta disainriided.
Kinnipeetav vangla õmblustöökojas, kus valmivad Pieta disainriided. Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP

«See on nagu puzzle tükkide kokku panemine,» sõnas 46-aastane Arce,  riidetükke kokku õmmeldes.

Arce on üks kolmekümnest vangist, kes nii San Pedro meestevanglas kui ka läheduses asuvas Santa Monica naistevanglas Pieta kaubamärgi riideid õmblevad. Firma asutaja on 29-aastane prantslane Thomas Jacob. Kaubamärgi alt toodetakse urban-stiilis T-särke, dressipluuse ja jakke.

Prantsuse disainer Thomas Jacob (vasakul) andmas San Pedro vanglasse tööle minnes oma sõrmejälgi.
Prantsuse disainer Thomas Jacob (vasakul) andmas San Pedro vanglasse tööle minnes oma sõrmejälgi. Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Idee Pieta luua tekkis Prantsuse ärikooli INSEECi lõpetanud Jacobil 2012. aastal, kui tema sõber käis San Pedro vangla kinnipeetavatele prantsuse keelt õpetamas ja kutsus teda kaasa. Ise räägib ta praktiliselt veatut hispaania keelt.

Jacob tööpostil.
Jacob tööpostil. Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Külaskäigust inspireerituna sukeldus ta pea ees uude projekti. Esiteks, küsis ta vangla juhtkonnalt luba rajada vanglasse õmblustöökoda, siis jättis oma töö tunnustatud Chaneli moemajas ja otsustas pühenduda oma uue brändi loomisele.

«Vangla inspireerib mind - just nimelt see inimkonna tumedam pool,» sõnas ta.

Alguses võttis kõik aega, kuid kuskil aasta pärast hakkas kinnipeetavatelt tulema juba konkurentsivõimelisi ja kvaliteetseid tooteid, ütles ta AFP-le.

Kiri Pieta T-särgil: kinnipeetavate käsitöö.
Kiri Pieta T-särgil: kinnipeetavate käsitöö. Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Pieta nimi tuleneb renessansikunstniku Michelangelo skulptuurist, kus Neitsi Maarja hoiab süles Jeesuse surnukeha, sümboliseerides seega Jacobi sõnul viimast hetke enne ülestõusmist. «See on ka lootus siinsete kinnipeetavate jaoks.»

Asja mõte on teha kogu tootmisprotsess vanglaseinade vahel, rääkis ta.

Vangid on praeguseks juba kokku pannud 2016. aasta kollektsiooni, mida müüakse internetis.

Kinnipeetavad poseerimas Pieta disainriietes.
Kinnipeetavad poseerimas Pieta disainriietes. Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Pieta toodab nädalas umbes sada T-särki ja on kolme aastaga müünud üle 12 000 riideeseme. Ühe T-särgi hinnaks on 35 dollarit (~31 eurot). Kinnipeetavad saavad iga müüdud eseme pealt teatava protsendi.

Narkootikumide kaubitsemise eest 15 aastaks vangi saadetud Carlos Uribe ütles, et raha aitab kinnipeetavatel oma väljas elavate perede eest hoolitseda.

«Selliseid inimesi, nagu Thomas, kes meisse usuvad, oleks rohkem vaja,» lausus Uribe.

«Me oleme potentsiaalne tööjõud. Töö aitab meil ka tehtut heastada ja teenida oma perede jaoks raha. Me ei ole kasutud.»

FOTOD: AFP/Scanpix
FOTOD: AFP/Scanpix Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles