Soome seotust MH17 uurimisega hoiti saladuses hollandlaste palvel (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö.
Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö väljendas täna nördimust, et Hollandi ametivõimud murdsid omapoolset lubadust, viidates avalikult Soome rollile MH17 juhtumi uurimises. Täna pärastlõunal toimunud pressikonverentsil Helsingis ütles Niinistö, et Soome hoidis nende 2015. aastal läbiviidud Buk-raketi katsetuste tulemused saladuses, sest see oli kriminaaljuurdlust läbiviivate Hollandi võimude soov, vahendab Yle.

Niinisto seletas, et hollandlased olid Soome poole pöördunud 2014. aastal, paludes abi uurimise läbiviimises ja rõhutades sealjuures selle saladuses hoidmist nagu see kriminaaljuurdluse puhul tavaks on.

«Me arutasime seda ettepanekut väga põhjalikult,» sõnas Niinistö. «Otsustasime, et muidugi on Soome nõus andma selle koletu kuritöö uurimisse oma panuse,» ütles ta, lisades, et otsustamiseks oli sealjuures väga vähe aega.

2015. aastal palusid Hollandi võimud Soomel tulistada testimiseks välja Buk-tüüpi rakett.

Niinistö sõnul ei teadnud ta selle toimumise täpset asukohta, sest katsetuse läbiviimise eest vastutasid Soome kaitsejõud.

Septembris paluti soomlastele ootamatult testiga seotud materjalid rahvusvahelisele uurimiskomiteele üle anda.

«Arvestades relvakokkulepete tundlikkust, pidime me otsustama, millised materjalid me saame üle anda ja millised mitte,» lausus Niinistö.

Presidendi sõnul teavitas Soome MH17 uurimises osalemisest ka Venemaad.

Raketisüsteemi info üleandmise rahvusvahelisele uurimiskomiteele teeb keeruliseks see, et Buk-rakettide ostuleping Venemaalt on konfidentsiaalne.

Uurimismeeskond teatas sel neljapäeval Hollandis esitletud raportis, et nende hinnangul tulistati Malaisia lennufirma Malaysia Airlines lend MH17 2014. aasta 17. juulil alla Ukraina separatistide kontrollitud aladelt Venemaalt toodud raketisüsteemiga BUK.

Lennukis hukkusid kõik Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud 298 inimest, kellest 196 olid hollandlased.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles