Poola uurijad küsitlesid Vene lennujuhte

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendilennuki rusud.
Poola presidendilennuki rusud. Foto: SCANPIX

Mullu aprillis toimunud Smolenski lennukastroofi asjaolusid selgitavad Poola uurijad küsitlesid Vene lennuliiklusjuhte.

RIA Novosti teatel küsitlesid uurijad Moskvas Viktor Rõženkot ja Pavel Plusinit. «Küsitlemine kestis Vene seadustega lubatud kaheksa tundi,» selgitas Poola peaprokurör Andrzej Seremet, kelle sõnul jäid uurijad kuulduga rahule.

Seremeti sõnul küsitakse Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 inimese elu nõudnud õnnetuse pealtnägijatelt ka täiendavaid küsimusi, kuid peaprokurör ei soovinud täpsemaid detaile avaldada.

Poola on väitnud, et lennukeskus ei andnud Poola presidendilennuki TU-154 pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Väidetavalt oli presidendilennuk minutid enne maandumist 130 meetrit liiga kõrgel ja 80 meetrit kursist kõrval, kuid Vene lennujuhid ütlesid, et nad on kursil ning ei palunud neil kurssi muuta.

Venemaa on kinnitanud, et lennukeskus hoiatas piloote, kuid neil polnud rahvusvahelise seadusega õigust keelata pilootidel maanduda.

Jaanuari alguses avaldatud Venemaa aruande kohaselt lasub õnnetuse eest vastutus täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid psühholoogilise surve alla sattunud pilootide eksimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles