Mustal esmaspäeval on Poolas tulnud tänavatele tuhandeid naisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola naised protestivad täieliku abordikeelu ettepaneku vastu ülemaalise streigiga, millega ühinevad nii töötajad, üliõpilased kui ka koduperenaised.

«Mustal esmaspäeval» on suletud mitmed ettevõtted ja restoranid ning üle riigi toimuvad laialdased meeleavaldused.

Streik korraldati protestiks ettepaneku vastu karmistada veelgi Poola abordiseadust, mis on niigi üks rangemaid kogu Euroopas. Sama karmid abordivastased seadused kehtivad vaid Maltal ja Vatikanis.

Sooliste õiguste kaotamise märgiks musta riietatud naised tulid Poola tänavatele inspireerituna 1975. aastal Islandil toimunud protestist. Töö- ja kodukohustuste täitmisest tänasel päeval keeldutakse, vahendab BBC.

Pole selge, kui palju naisi meeleavaldustes osaleb ja kas need protestid ka väljapoole suuremaid linnasid levivad.

Czestochowa linnavalitsus lubas tänasel päeval oma naistöötajatele vaba päeva ning üle riigi on paljud kauplused suletud.

Samal ajal toimuvad riigis ka abordivastased vastumeeleavaldused. Poola piiskopkond palus katoliiklastel palvetada Püha Vaimu kaitse eest, et inimelud võiks kesta oma eostamise hetkest loomuliku surmani.

Vastumeeleavaldajad on valinud kampaaniavärviks valge, vastandudes musta riietatud meeleavaldajatele.

1993. aastal Poolas jõustunud seaduse alusel on abort lubatud vaid juhtudel, kui ema elu on ohus, kui loode on parandamatult kahjustunud või rasestuti vägistamise või verepilastuse tagajärjel.

Parlamendi komisjonis arutlusel olev ettepanek muudaks abordi ebaseaduslikuks kõikidel juhtudel. Aborti taotlevaid või protseduuri läbi viivaid arste ähvardab kuni viie aasta pikkune vangistus.

Ettepanek läks parlamenti arutlusele pärast seda, kui kogus 450 000 allkirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles