Valkude taaskasutuse uurimine tõi meditsiini Nobeli

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Nobeli meditsiinipreemiaga pärjatud jaapani rakubioloog Yoshinori Ohsumi alustas pärmiseente autofaagia uurimist 1990. aastatel. Tänaseks on ta teinud kindlaks rakkude jääkainete taaskäitlemise mehhanismid ja ka geenid, mis neid protsesse mõjutavad. Tema avastused võivad tulevikus viia nii Parkinsoni haiguse ravi kui ka vananemise aeglustamiseni.
Eile Nobeli meditsiinipreemiaga pärjatud jaapani rakubioloog Yoshinori Ohsumi alustas pärmiseente autofaagia uurimist 1990. aastatel. Tänaseks on ta teinud kindlaks rakkude jääkainete taaskäitlemise mehhanismid ja ka geenid, mis neid protsesse mõjutavad. Tema avastused võivad tulevikus viia nii Parkinsoni haiguse ravi kui ka vananemise aeglustamiseni. Foto: AP/Scanpix

Meditsiinipreemia võitnud Yoshinori Ohsumi näitas, et lüsosoomid ei ole raku prügimägi, nagu varem arvati. Tuleb välja, et taaskasutus on otstarbekas ka elu madalaimal tasemel. Tema avastuste toel võime kunagi jõuda edusammudeni Parkinsoni tõve ravis või vananemisega võitlemises.

Eile sai selle aasta Nobeli preemiate hooaeg suure avapaugu, kui Rootsi Kuningliku Teaduste Akadeemia saalis hõigati välja järjekorras esimene, meditsiinipreemia võitja, kelleks osutus jaapani rakubioloog Yoshinori Ohsumi seoses panusega «vanade» valkude rakus taaskasutamise protsessi ehk autofaagia uurimisse.

Valik on üllatav mitmel põhjusel. Esiteks ei esinenud Ohsumi nimi pea üheski paljudest auhinna välja kuulutamisele eelnenud ennustustest. Teiseks sünnib teadus tänapäeval pigem suurtes uurimisrühmades kui üksikute teadlaste tööna, mistõttu on vaid ühele inimesele määratud preemiad aina haruldasemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles