Vahemerel päästeti ühe ööpäeva jooksul üle 6000 põgeniku (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia rannavalve (Guardia Costiera) foto, millel on väike osa päästetutest
Itaalia rannavalve (Guardia Costiera) foto, millel on väike osa päästetutest Foto: SCANPIX

Itaalia rannavalve päästis viimase ööpäeva jooksul Vahemerel rohkem kui 6000 põgenikku, kes üritasid 40 kipaka ja vett mittepidava paadi abil jõuda Liibüast Itaaliasse.

Itaalia päästjate teatel suudeti päästa 6055 merd ületada tahtnud inimest ja leiti üheksa surnukeha, tegemist oli Vahemere ühe ulatuslikuma päästeoperatsiooniga ööpäeva jooksul, edastab The Independent.

Päästjate arvates kasutasid inimsmugeldajad ära tormijärgset aega, mil ilm oli ilus ja laine madal, pannes paatidesse võimalikult palju põgenikke.

Enamik Liibüast Itaalia poole teele asunud olid kummipaatides, kuid olid ka mõned kaluripaadid.

Piirideta Arstid andmetel oli ühte kummipaati topitud 725 migranti, kelle seas oli ka 23-aastane rase naine, kellel ilmnes hüpotermia ja teisi terviseprobleeme.

Päästjad tõid ühest ühest paadist umbes 200 last, kellest enamik oli koos täiskasvanuga, kuid oli ka neid lapsi, kellel ei olnud saatjat. Laste seas oli üheksa alla viieaastast last.

Lisaks Itaalia rannavalve ja mereväe alustele osalesid Liibüa ja Itaalia vahelistes vetes päästemissioonil ka Euroopa piirivalveagentuuri Frontex laevad ning paljud humanitaarorganisatsioonid.

Kaks päästetut, kaasa arvatud rase naine, vajasid kiiresti meditsiiniabi ja nad toimetati kiirabihelikopteriga Lampedusa saare haiglasse.

Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni andmetel on selle aasta üheksa kuuga saabunud Itaaliasse umbes 163 000 põgenikku ning Vahemere ületamise katsel on hukkunud 3054 põgenikku. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles