Ohios jätkatakse jaanuaris surmasüstiga hukkamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkamisruum USA vanglas
Hukkamisruum USA vanglas Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Ohio osariigis jätakatakse alates 2017. aasta jaanuarist kolmest ainest koonseva surmasüstiga hukkamist.

Ohios ei ole  hukkamisi toimunud kolm aastat, alates 2014. aasta veebruarist ning selle põhjuseks oli surmanuhtluse määramisest tingitud edasikaebamise kohtujuhtumid ja hukkamissüstide tegemiseks vajalike ainete puudumine, kuna farmaatsiatehased katkestasid nende ainete tootmise, edastab BBC.

Ohio osariigi võimud peaks avalikustama uued hukkamist reguleerivad seadused ja reeglid selle nädala lõpul.

Järgmise aasta jaanuaris peaks olema esimeseks hukatavaks  1993. aastal oma elukaaslase kolmeaastase tütre vägistamises ja mõrvas süüdi mõistetud Ronald Phillip. Ohio vanglaametnikud peaks mehe hukkama 12. jaanuaril.

Ohios kasutatakse surmanuhtluse saanud vangide hukkamiseks «mürgikokteili», mis koosneb midasolaamist, mis uimastab hukatava, rokurooniumbromiidist, mis paralüseerib ja kaaliumkloriidist, mis seiskab südame.

Ohio kohtuvõimude teatel on need kolm ainet USA toidu- ja ravimiameti (FDA) poolt heaks kiidetud.

Ohios toimus viimati hukkamine 2014. aasta jaanuaris, kui kahest ainest koosnenud mürgisüst tehti raseda naise mõrvanud Dennis McGuire`ile, kellele mõjusid mürgised ained 26 minutiga.

Sündmuse tunnistajateks olnute sõnul mõjus mürgikokteil liiga aeglaselt, hukatul tekkisid krambid ja hingamisraskused ning oli näha, et ta kannatas.

Pärast McGuire hukkamist hakkasid Ohio võimud otsima lahendust mürgisüstiprobleemile, et hukatavad ei peaks enne elust lahkumist kannatama.

Võimud langetasid otsuse lükata kõik hukkamised kolme aasta võrra edasi ka põhjusel, et seni hukkamisel kasutatud ainete tootmine lõpetati ja uusi aineid ei oldud veel kasutusele võetud.

Ohios ootavad hukkamist 25 surmamõistetut, kelle hukkamised peaks  toimuma 2017. aasta jaanuarist kuni 2019. aasta oktoobrini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles