Europarlament toetas ülekaalukalt Pariisi kliimaleppe ratifitseerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Euroopa Parlamendi presidendi Martin Schulziga.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Euroopa Parlamendi presidendi Martin Schulziga. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Parlament toetas täna ülekaalukalt Pariisi kliimaleppe ratifitseerimist.

Kliimalepet toetas hääletustel 610 europarlamendi saadikut, 38 oli vastu ja 31 jäi erapooletuks.

Euroopa Liit peaks leppe ratifitseerimiskirja ÜRO-le üle andma reedel.

Europarlamendis hääletust jälginud ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles eelmisel kuul, et kliimaleppe on ratifitseerinud selle jõustumiseks nõutav arv ehk 55 riiki, ent nende kasvuhoonegaaside emissioon ei moodusta 55 protsenti ülemaailmsest kogusest.

Pariisi kliimalepe eesmärgiks on piirata globaalne soojenemine sel sajandil tublisti alla kahe kraadi Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes.

Lepe kutsub riike seadma endale süsinikdioksiidi emissioonide piiramise eesmärke ning neid iga viie aasta tagant uuendama.

Kokkulepe lõpetab aastakümneid kestnud erimeelsused rikaste ja vaeste riikide vahel selle üle, kuidas ellu viia mitme triljoni dollari suurust jõupingutust globaalse soojenemise peatamiseks ning tegeleda juba ilmnevate tagajärgedega.

Maailma liidrid ja teadlased on hoiatanud üha rängemate põudade, üleujutuste ja tormide eest, samuti veetaseme tõusu eest maailmameres, mis mõjutab sadade miljonite inimeste elu.

Kokkuleppes rõhutatakse, et kasvuhoonegaaside õhkupaiskamine peab jõudma kõrgpunkti niipea kui võimalik, et siis kiiresti väheneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles