Srebrenica linnapeavalimiste häältelugemine katkestati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Srebrenica tänavail
Politseinikud Srebrenica tänavail Foto: SCANPIX

Bosnia sõja massimõrvapaigas Srebrenicas katkestati kolmapäeval linnapeavalimistel antud häälte lugemine seisul, kus tõenäoline võitja on serblane, ja politsei asus valimiskaste turvama.

Pühapäevaste valimiste esialgsete tulemuste põhjal peaks Mladen Grujičićist saama esimene serblasest linnapea pärast 1999. aastat. Viimased 17 aastat on linnapead olnud moslemid.

Bosnia serblased tapsid 1995. aasta juulis Srebrenica 8000 moslemi meest ja noorukit. See oli Euroopa rängim veresaun pärast Teist maailmasõda.

Moslemid ja serblased on elanud Srebrenicas viimased 20 aastat kõrvuti, kuid mitte koos, ja väljavaade serblasest linnapea saada tekitab moslemites ebakindlust.

Häältelugemine katkestati ja politsei eriüksus saadeti linnavalitsuse hoonesse valimiskaste kaitsma ja korda pidama, ütles Bosnia serblaste siseministeeriumi esindaja.

«Me ei saa sellise surve all ja sellistes tingimustes töötada,» ütles kohalik valimiskomisjoni esimees Nermin Alivuković.

Esialgsete tulemuste põhjal juhib Grujičić suurelt, kuid tema moslemist vastane, senine linnapea Ćamil Duraković ei ole valmis kaotust tunnistama.

Bosnia koosneb Serblaste Vabariigist (Republika Srpska) ning Moslemite ja Horvaatide Föderatsioonist . Mõlemal on oma parlament ja neid seovad nõrgad keskvõimuinstitutsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles