Lätis on sadakond kohe remonti vajavat silda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti elektrik lumisel teel.
Läti elektrik lumisel teel. Foto: SCANPIX

Lätis on sada silda, mis vajavad asjatundjate sõnul kohe remonti, sest vastasel juhul tuleb nad järgmise kahe aasta jooksul sulgeda, vahendab LETA LNT uudiseid.


Umbes pooled ligi tuhandest Latvijas valsts celi (LVC) hoolduse all olevast sillast on asjatundjate kinnitusel halvas tehnilises seisundis. Selle põhjuseks on nende hinnangul asjaolu, et Teises maailmasõjas purustati 80 protsenti Läti sildadest ning uusi hakati ehitama 1960ndail. Viimaste elueaks planeeriti toona 50 aastat ja nüüd hakkab see lõpule jõudma, rääkis Riia Tehnikaülikooli tee- ja sillaehitusekspert professor Ainars Paeglitis.

«Sildade eluiga hakkab lõppema, samas kui liikluse intensiivsus on kasvanud, mis on samuti nende halva seisundi põhjuseks,» rääkis Paeglitis, ennustades, et varem või hiljem tuleb neid hakata üksteise järel sulgema, sest parandustöödeks raha pole.

LVC teatel eraldati neile käesolevaks aastaks 60 miljonit latti (umbes 84,53 miljonit eurot ehk 1,3 miljardit krooni) ja see summa sisaldab ka teede lumest puhastamise raha. Vaid 0,5 protsenti eelarvest ehk 300 000 latti (umbes 422 653 eurot ehk 6,6 miljonit krooni) on määratud sildade parandamiseks.

Sildu haldava ettevõtte sõnul konsulteerivad nad ekspertidega ja alustavad remonti kohtades, kus olukord on kõige hullem. Firma tunnistas uudistele, et ei oska ennustada, milline sild esimesena murdub, sest sellises ohus on neist liiga paljud.

«Me ei saa kõiki teid jälgida. Veokid kannavad tihti lubatust raskemaid koormaid,» rääkis LVC nõukogu esimees Ivars Paze. «Kui sildu õigel ajal ei parandata, saavad tagajärgi tunda kõik autojuhid. Kui sildu ei parandata praegu, läheb see tulevikus veel rohkem maksma.»

Läti transpordiminister Uldis Augulis ütles LNT-le samas, et teede hooldamiseks antakse piisavalt raha ja ühtki silda sulgeda ei tule. Augulisi sõnul on suuremad teeremondid Lätis kavandatud järgmisesse kahte aastasse ja raha selleks tuleb ka ELi fondidest. Ministri sõnul läheb selle aja jooksul parandamisele 600 kilomeetrit teid.

Augulis tunnistas, et talv on Läti teedele väga halvasti mõjunud ning kevadel seisab ees rohket tööd nende katte parandamisel. Samas lubas ta, et ka selleks on piisavalt raha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles