Venemaa ja Jaapan kohtuvad kriisikõnelustel

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev külastas mulluse visiidi käigus Kunaširi saarele ka sealsete vene perekondade kodusid.
Vemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev külastas mulluse visiidi käigus Kunaširi saarele ka sealsete vene perekondade kodusid. Foto: SCANPIX

Vaikses ookeanis asuvad vaidlusalused saared on pingestanud Venemaa ja Jaapani suhteid juba aastakümneid, kuid teravnenud tüli tõttu kohtuvad pooled kriisikõnelustel.

Teises maailmasõjas eri leerides võidelnud Jaapani ja Venemaa kõrged diplomaadid kohtuvad täna, et arutada territoriaaltüli nelja saare üle, mida Venemaal tuntakse Lõuna-Kuriilidena ja Jaapanis Põhjaterritooriumina ning mis peale külluslike kalavete peidavad endas väidetavalt ka rikkalikke nafta-, gaasi- ja mineraalivarusid, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kõnelustes leppisid kokku Jaapani välisminister Seiji Maehara ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov detsembrikuisel kohtumisel.

Suhted teravnesid taas, kui vaidlusaluseid saari külastas Venemaa kaitseminister Anatoli Serdjukov. Tokyo mõistis visiidi hukka, misjärel lubas Venemaa president Dmitri Medvedev tugevdada Vaikses ookeanis asuvatel saartel Venemaa kohalolekut.

Kahe riigi vahel puhkes diplomaatiline tüli ka mullu novembris, kui Medvedev tegi visiidi aheliku lõunapoolseimale Kunaširi saarele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles