Soomlaste Pohjanmaa eskordib piraatide küüsist pääsenud laeva Kenyasse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinilaev Pohjanmaa
Miinilaev Pohjanmaa Foto: SCANPIX

Soome miinilaev Pohjanmaa saadab Kenyasse Lõuna-Korea kalalaeva Keummi 305, mille Somaalia piraadid vabastasid üleeile.

Kapten Kim Dae Geun rääkis, et kartis nelja kuu pikkuse vangistuse jooksul iga päev oma elu pärast, vahendas AFP.

Kalalaeva 43-liikmelise meeskonna moodustasid kaks korealast, kaks hiinlast ja 39 kenyalast. Piraadid kaaperdasid laeva Kenya rannikuvetes.

54-aastase kapteni kinnitusel ähvardasid piraadid neid laskevalmis relvadega.
Kim Dae Geuni sõnul võtsid mereröövlid meeskonnaliikmetelt ära kõik, mis vähegi võimalik – alates aluspesust ja lõpetades WC-paberiga. Igale meremehele jäi alles särk ka kaks paari aluspükse.

Kalalaev oli sunnitud osalema neljas kaaperdamiskatses, millest kaks õnnestusid.

«Laeva juhtimine teiste süütute aluste kallale oli tegelikult piinarikkam kui surm, kuna elu piraatide valve all oli pidev põrgu,» rääkis kapten uudisteagentuurile Yonhap satelliittelefoni vahendusel. «Mul polnud valikut, kuna nad ähvardasid mu kohe tappa, kui ma ei kuuletu.»

Piraadid vabastasid laeva ilma lunaraha saamata. Kuna omanikfirma oli läinud pankrotti, siis kadus lootus raha saamiseks ja meremeeste edasine toitmine ning ülalpidamine muutus piraatide seisukohast lähtudes ilmselt mõttetuks.

Seda, et lunaraha ei makstud, kinnitasid ka Lõuna-Korea ametivõimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles