Lavrov: pooldame rahulikke kokkuleppeid Jaapaniga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov koos Jaapani kolleegi Seiji Maeharaga täna Moskvas.
Sergei Lavrov koos Jaapani kolleegi Seiji Maeharaga täna Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa välisminister Sergei Lavrovi arvates on perspektiivitu arutada Jaapaniga rahuliku kokkuleppe võimalust, kui Tokyo omab domineerivalt radikaalset suhtumist.

Lavrovi sõnul tulevad need lähenemised perioodiliselt esile Jaapani juhtide kaudu, vahendas RIA Novosti.

Vene välisminister rõhutas, et Moskva on häälestatud tööle rahumeelse kokkuleppe kallal, kuid seda igasuguste eeltingimusteta.

«Me leiame, et keerulised küsimused ühises ajaloos tuleks arutada läbi koos teadlastega. Me oleksime huvitatud ajaloolaste komisjoni moodustamisest koos Jaapaniga, nagu oleme teinud terve rea teiste naaberriikidega,» rääkis Lavrov.

Läbirääkimistel Jaapani välisministriga väljendas Lavrov kahetsust, et välisministri Seiji Maehara visiit leiab aset Tokyo avalduse, mis tehti Kuriilide kuuluvustest, taustal.

Maehara rääkis, et territoriaalsete vaidluste lahendamiseks peavad Jaapan ja Venemaa koguma tarkust.

Kuriili saarestiku teema tuli päevakorda seoses Jaapani peaminister Naoto Kani avaldusega president Dmitri Medvdevi sõiduga Lõuna-Kuriilide hulka kuuluvale Kunaširi saarele.

Kan ütles 7. veebruaril, et Medvedevi sõit Põhjaterritooriumile (nii nimetavad jaapanlased Lõuna-Kuriile) oli «lubamatu jõhkrus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles