Trump sarjas «ebalojaalseid» vabariiklasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: SCANPIX

Valgesse Majja pürgiv Donald Trump kritiseeris teisipäeval teravalt «ebalojaalseid» vabariiklasi, öeldes, et kui ta peaks USA presidendivalimistel lüüa saama, lasub süü tema toetamisest loobunud erakonnakaaslastel.

Vabariiklaste presidendikandidaat Trump kuulutas end partei kitsendustest vabaks ning kritiseeris teravalt esindajatekoja vabariiklasest spiikrit Paul Ryanit, nimetades teda «nõrgaks ja ebaefektiivseks liidriks».

«On hea, et minult on eemaldatud ahelad ja ma saan nüüd võidelda Ameerika eest nii nagu tahan,» säutsus Trump.

Suhted Trumpi kampaania ja vabariiklaste ladviku vahel on olnud pingelised kampaania algusest peale, aga nad on langenud täielikku madalseisu pärast Trumpi läinud nädalal ilmsiks tulnud solvavaid märkusi naiste aadressil ning pühapäevast teledebatti, kus vabariiklaste kandidaat lubas rivaali Hillary Clintoni presidendiks saamise korral vangi panna.

Ryan teatas esmaspäeval kongressi vabariiklastele, et ei kaitse enam Trumpi ning ei kavatse temaga enne 8. oktoobri valimisi koos kampaaniat teha.

Spiiker kutsus esindajatekoja vabariiklasi ühtlasi keskenduma sellele, mis on nende jaoks oma ringkonnas parim.

«Vaatamata ülekaalukale võidule teises debatis (iga küsitlus), on raske olla edukas, kui Paul Ryani ja teiste toetus on nullilähedane!» säutsus Trump.

Arvamusküsitlused on valdavalt näidanud, et rahvas peab teise teledebati võitjaks Clintonit.

«Meie väga nõrgal ja ebaefektiivsel liidril Paul Ryanilt oli väga halb konverentsikõne, kus tema liikmed reageerisid tema ebalojaalsusele raevukalt,» ütles Trump.

Magnaadi sõnul on demokraadid olnud alati üksteise suhtes palju lojaalsemad kui vabariiklased.

«Ebalojaalsete vabariiklastega on palju raskem toime tulla kui ebaausa Hillaryga. Nad ründavad sind kõigist suundadest. Nad ei oska võita - ma õpetan neile!» säutsus Trump.

Ryan vastas Trumpi kriitikale üleskutsega keskenduda demokraatidele. «Paul Ryan keskendub järgmisel kuul demokraatide alistamisele, kõik ametisse pürgivad vabariiklased peaksid tegema sama,» ütles spiikri pressiesindaja Brendan Buck.

USA-s valitakse 8. novembril presidenti, esindajatekoja uus koosseis ning kolmandik senati kohtadest. Lisaks peetakse paljudes osariikides kubernerivalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles