EL kaebas edasi WTO otsuse Airbusi suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbus
Airbus Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Euroopa Liit kaebas neljapäeval edasi Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) otsuse, mille järgi ei muutnud EL õigeks ajaks Euroopa lennukitootjale Airbus ebaseadusliku toetuse andmise otsust.

Euroopa Komisjoni sõnul ei saa WTO «vaidluste lahendamise organi raporti mitmeid aspekte rahuldavaks pidada».

WTO teatas septembris otsuses aastatepikkuse USA ja EL-i kaubandustüli kohta, et «EL ja mõned liikmesriigid ei ole suutnud ellu viia vaidluste lahendamise kogu (DSB) soovitusi viia oma meetmed kooskõlla» rahvusvaheliste kaubandusreeglite alusel «endale võetud kohustustega».

Airbus eitas toona WTO reeglite rikkumist ja lubas otsuse edasi kaevata. «Me pidime tegema reeglitest kinnipidamiseks Euroopa poliitikatesse ja praktikatesse piiratud ulatusega muudatusi,» teatas Airbus, lisades, et firma täitis nõudmised õigeks ajaks.

Airbus lubas apellatsioonis tegeleda järelejäänud vajakajäämistega, mille WTO neljapäevases otsuses välja tõi. Boeing teatas otsuse järel, et Ühendriigid võivad WTO otsuse järel nõuda EL-ilt karistustollilõivudena aastas kuni 10 miljardi dollari väärtuse. 

USA esitas WTO-sse EL-i, Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia vastu hagi 2004. aastal. 2011. aastal oli WTO ekspertide rühm soovitanud mitu Airbusi toetusprogrammid lõpetada.

WTO nende väärtust ei hinnanud, kuid USA lennukitootja Boeing väitel on Airbus saanud arendustegevuseks ja müügiks ebaseaduslikku toetust 22 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles