Võimud peksid tuntud Hiina inimõiguslase julmalt läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chen Guangcheng
Chen Guangcheng Foto: SCANPIX

Hiina võimud peksid paljastava video tegemise eest julmalt läbi Hiina tuntud inimõigusteaktivisti Chen Guangchengi ning tema abikaasa.

Inimõigusteorganisatsioonid China Aid ja Hiina inimõiguste kaitsjad avaldasid Cheni koduaresti tingimustest tehtud video ning võimudele polnud see sugugi meele järgi. Chen vabastati septembris küll vanglast, kuid nüüd avaldab mees, et tingimused koduarestis on jubedad, vahendab CNN.

«Tulin väikesest vanglast ja sisenesin suuremasse,» sõnas 39-aastane Chen videos, kandes päikeseprille. «Need inimesed seisavad mu maja neljas nurgas ja luuravad mu perekonna tegemisi. Majja on paigutatud kaamerad.»

Mehe kodu ümbritsevad politseiautod ning tema telefonid on välja lülitatud. Kõik, kes teda aidata üritavad, saavad võimudelt ähvardusi.

«Mu maja on põhimõttelist 24 tundi ööpäevas jälgimise all ja me ei saa majast väljuda. Sama kehtib ka mu naisele. Vaid mu ema võib minna välja ja hankida midagi süüa, et elus püsida,» kirjeldas ta.

Eile teatasid inimõigusteorganisatsioonid, et paar on pärast video avalikustamist tõsiselt läbipekstud.

«Meie allika teatel polnud peksmine kerge, kuid samuti mitte eluohtlik,» sõnas Hiina inimõiguste kaitsjate töötaja Wang Songlian CNNile.

Cheni ja tema naist ei lubatud arstide juurde ega ka kiirabisse. Chen on tegelikult juba mitu kuud haige, kuid arsti tema juurde ei lubata.

«See, mida nad nüüd teevad, kutsun ma röövimiseks. Esiteks nad provotseerivad sind kasutusele võtma erinevaid meetmeid ja end pahandustesse mässima. Ja lõpuks, ükskõik, kuidas nad mind peksavad, õigusorganid jäävad kurdiks, kuna seda tehakse parteikomitee käsul,» selgitas Chen.

Chen on läbi viinud mitmeid protestiaktsioone inimõiguste kaitsmiseks, mille eest ta 2006. aastal neljaks aastaks vangi mõisteti.

Eelmisel kuul pärast Hiina presidendi Hu Jintao visiiti USAsse nõudis USA välisminister Hillary Clinton Cheni, Nobeli rahupreemia laureaadi Liu Xiaobo ning teiste poliitiliste vangide vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles