Uuring andis Euroopa Komisjonile hinde C

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi pooled küsitletutest hindasid Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase tööd keskpäraseks, kuid 34 protsenti ei osanud tema tööle hinnangut anda.
Ligi pooled küsitletutest hindasid Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase tööd keskpäraseks, kuid 34 protsenti ei osanud tema tööle hinnangut anda. Foto: AP / Scanpix

Maailma ühe suurema suhtekorraldusfirma korraldatud uuring hindas aasta eest ametisse astunud Euroopa Komisjoni koos­seisu, kaasa arvatud transpordivolinik Siim Kallase töö keskpäraseks.

Kommunikatsiooniagentuur Burson-Marstelleri raporti järgi on mullu 9. veebruaril tööd alustanud José Manuel Barroso 26-liikmelisel meeskonnal, mida bürokraatide kõnepruugis nimetatakse Barroso II-ks, arenguruumi.

Koguni 62 protsenti küsitletuist hindas ELi põhilisi otsuseid tegeva organi töö tulemuslikkust keskmiseks või keskmisest nõrgemaks. Lisaks leidis 18 protsenti vastanutest, et ELi täidesaatev organ pole tööga hakkama saanud. Seejuures moodustasid ligi veerandi 324 küsitletust ELi ametnikud.

Maksimumhinnet ei antud

Ka pidid uuringule vastanud, kelle seas oli nii tudengeid, ajakirjanikke, mõttekodade ja mittetulundusühingute töötaid, par­lamendisaadikuid, advokaate kui teiste elualade esindajaid, andma kuue palli süsteemis hinnangu nii voliniku töö üldisele tulemuslikkusele kui ka tööülesannete täitmisele.

Skaalal, kus A tähistas parimat ning E nõrgimat tulemust, ei pälvinud ükski volinik kõige kõrgemat tunnustust.

E-vääriliseks hinnati ainsana komisjoni esimese asepresidendi, britt Catherine Ashtoni tööd. Endalegi üllatusena Lissaboni lepinguga loodud ELi esidiplomaadi kohale sattunud varasema kaubandusvoliniku ametiaeg on möödunud märkamatult.

Kui leedi Ashtoni töö pälvis kriitikat, siis kõige kõrgemalt hinnati digitaalarengu voliniku hollandlase Neelie Kroesi tööd, kes teenis välja B.

Keskmisest rohkem olid vastajad rahul ka Luksemburgist pärit õigusvoliniku Viviane Redingi, hispaanlasest konkurentsivoliniku Joaquín Almunia, soomlasest majandus- ja rahandusvoliniku Olli Rehni, siseturu ja teenuste eest vastutava prantslase Michel Barnieri ja sloveenist keskkonnavoliniku Janez Potočniki panusega.

ELi transpordiinfrastruktuuri eest vastutava Kallase töötulemuslikkust ja töökohustuste täitmist hinnati mõlemas kategoorias hindega C. Heaks või keskmiseks hindas eestlasest transpordivoliniku panust 46,5 protsenti küsitletutest. Suurepäraseks hindas Kallase tööd 3,7 ja pettumuseks 6,1 protsenti vastanuist. Veidi üle 34 protsendi vastanuist ei osanud aga Kallase tööle hinnangut anda.

Visioonipuudus

Komisjoni presidendi Barroso töö tulemuslikkust hinnati samuti C-ga ning tööülesannete täitmist hindega D. Seejuures soovitasid raporti koostajad panna teist ametiaega jätkaval Barrosol senisest enam rõhku visioonile ja juhtimisele.

«Barroso II pole oma ametis olnud kaua ja neil on veel aega end kokku võtta, kuid praegu tunnevad inimesed tõsist muret, kas Euroopa Komisjon on suuteline oma tööd efektiivselt tegema,» kommenteeris raportit Burson-Marstelleri Brüsseli büroo esindaja David Earn­shaw. Tema sõnul peab Barroso meeskond hakkama näitama senisest paremaid tulemusi ja nägema rahva usalduse võitmiseks rohkem vaeva.

Küsitletud pidasid suu­rimaks Barroso II ees seisvaks poliitiliseks väljakutseks majandus- ja finantsküsimusi, sealhulgas uute töökohtade loomist. Nii vastas 76 protsendi vastanuist. Näiteks kliimamuutusega kaasnevat pidas kõige olulisemaks sõlmprobleemiks vaid seitse ja demograafilisi küsimusi alla kolme protsendi küsitletutest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles