Ekspert: eriteenistused on kõikjal ühesugused

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Raadio Vana Euroopa endise julgeolekudirektori Richard H. Cummingsi sõnul on demokraatlike ja ebademokraatlike riikide julgeolekuteenistused väga sarnased.

Eriteenistused on kogu aeg meedia vastu huvi tundnud ning Narva-Jõesuus toimunud psühholoogilise kaitse, meedia ja infoohtude teemalisel konverentsil keskenduti ka sellele, millist ohtu selline huvi endas kätkeb, vahendab ERR Uudised.

Üks enim eriteenistuste huvi all olnud meediaorganisatsioon on olnud raadiojaam Vabadus/Vaba Euroopa, mille endine julgeolekudirektor Richard H. Cummings ei näe demokraatlike ja ebademokraatlike riikide julgeolekuteenistustel vahet.

«Eriteenistus on eriteenistus – nad vastutavad valitsuse ees, neid ei ole võimalik demokraatlikul teel väljastpoolt valitsust mõjutada, nad peavad täitma valitsuse korraldusi,» loetles Cummings ja lisas, et pole olemas demokraatlikke ega totalitaarseid eriteenistusi, vaid need on kõikjal ühesugused.

Ida-Euroopa eriteenistused piirasid Radio Libertyt kogu aeg, ka pärast 1971. aastat, kui luure keskagentuur selle rahastamise lõpetas, kuid Cummingsi sõnul suudeti programmi sõltumatus vaatamata pommirünnakutele ja atentaadikatsetele säilitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles